Wanneer je als ondernemer op zoek bent naar een bedrijfspand, moet je jezelf de vraag stellen: “Wil ik een bedrijfspand kopen, huren of toch eerder bouwen?” Het feit dat je jezelf deze vraag stelt, mag eigenlijk niet verbazen. Elke optie heeft nu eenmaal zijn eigen voor- en nadelen. Toch zijn er een aantal zaken waar je rekening mee moet houden.
De locatie speelt een rol
Heus niet alleen fiscale of financiële factoren zullen de keuze beïnvloeden. Aan een bedrijfspand kleeft immers ook een prijskaartje. En dat prijskaartje laat zich onder andere tot stand brengen door de locatie. Indien het gaat om een commerciële toplocatie zal je bijvoorbeeld niet snel bedrijfspanden te koop vinden. Hun prijs ligt vaak ook een stuk hoger dan elders. Hier is huren bijna altijd voordeliger. Maar voor andere regio’s geldt dan weer het omgekeerde. Op een nieuwe bedrijfslocatie kan je immers wel betaalbaar een bedrijfshal bouwen. Bovendien zijn dergelijke locaties vaak beter bereikbaar, omdat ze rekening houden met hedendaagse verkeerssituaties. Het nadeel is dan weer dat zo’n bedrijfslocatie nog alles te bewijzen heeft.
Het beschikbare kapitaal
Een bank zal nooit het volledige aankoopbedrag financieren. De kredietverstrekker zal bovendien vragen om jouw financiële positie in kaart te brengen. Voor starters is het daarom beter om een bedrijfspand te huren. Zij kunnen dan eerst investeren in marketing, personeel en machines. Wanneer het kapitaal niet langer noodzakelijk is voor de groei van jouw onderneming, is kopen of bouwen dan weer een goed idee.
Flexibiliteit en inrichting
Voor ondernemingen die flexibel moeten zijn, is het zelden eenvoudig. Indien de flexibiliteit zo ver gaat dat je voortdurend op de marktvraag moet inspelen, is huren in principe een beter idee. Zo kan je de ene locatie sneller voor een nieuwe locatie inwisselen. Ook financieel is dat interessanter, anders moet je om de haverklap opnieuw de notaris- en verkooprechten ophoesten. Enkel indien je op lange termijn kan denken, is kopen of bouwen immers een goed idee.
Indien flexibiliteit echter betrekking heeft op het ontwerp en de inrichting van het bedrijfspand, geldt het omgekeerde. Natuurlijk staat de verhuurder een verregaande mate van herinrichting toe, maar zelden krijg je een complete vrijheid. Een bedrijfspand bouwen of kopen is dan een beter idee.
Jouw toekomstvisie
Net zoals je bij de afweging tussen het bestemmen als privé- of zakelijk vermogen rekening moet houden met jouw toekomstvisie, doe je dat ook in de keuze tussen huren enerzijds en bouwen of kopen anderzijds. Een gekocht pand is immers jouw appeltje voor de dorst. Het kan jouw toekomstig pensioen financieren. Over het algemeen zal het sowieso in een meerwaarde resulteren, waardoor het een mooie belegging is. Externe financiering zorgt bovendien voor een hefboomeffect.
Vergeet niet rekening te houden met de herverkoopwaarde, want de belasting daarop kan het rendement natuurlijk aantasten. Overweeg overigens ook om het in een aparte vennootschap in te brengen, zodat je het na jouw activiteiten kan verhuren en intussen de kosten fiscaal interessant kan spreiden.