Home Tips Een bedrijf opzetten: moet ik een bedrijfsadviseur inschakelen?

Een bedrijf opzetten: moet ik een bedrijfsadviseur inschakelen?

1770
DELEN
Bedrijf adviseur

Een eigen bedrijf opzetten is een droom van veel mensen. Echter, niet iedereen weet die droom te realiseren. Als je een bedrijf op wilt richten, dan kan je voor behoorlijk wat obstakels komen te staan. Zo wordt een startende ondernemer bijvoorbeeld geconfronteerd met vragen als:

  • Hoe kom ik aan startkapitaal voor mijn onderneming?
  • Moet ik een BV oprichten?
  • Hoe bereik ik mijn klanten?
  • Hoe schrijf ik een businessplan?

Niet alleen mensen die voor het eerst een bedrijf opzetten worden met deze vragen geconfronteerd. Ook voor ervaren ondernemers is het soms lastig om een nieuw bedrijf op te zetten. Het komt regelmatig voor dat mensen rondlopen met goede ideeën, maar daar verder niets mee doen. Soms is het verstandig om dan een bedrijfsadviseur in te schakelen. Een bedrijfsadviseur kan je op een praktische manier helpen om je ideeën van de grond te krijgen.

Waar kan een bedrijfsadviseur mee helpen?

Een bedrijfsconsultant kan je helpen met tal van vraagstukken. Grofweg zijn er twee vraagstukken die je aan een bedrijfsadviseur voor kan leggen. In de eerste plaats kan het zo zijn dat je zelf geen verstand hebt van een onderwerp. Een eigen bedrijf opzetten kan zo’n onderwerp zijn.

In een dergelijk geval kan je een bedrijfsadviseur vragen om je te helpen. Hij helpt je dan met concrete vragen die je hebt omtrent het oprichten van je onderneming. Daarnaast kan een bedrijfsadviseur je ook adviseren over bepaalde valkuilen waar je zelf nog niet aan hebt gedacht. De consultant vervult dan niet alleen de rol van adviseur, maar ook die van deskundige.

Een adviseur kan echter ook een andere rol hebben. Er zijn organisaties die al jaren hetzelfde doen. Dergelijke organisaties hebben geen gebrek aan kennis, maar lopen wel het risico dat ze last krijgen van tunnelvisie. Kansen en mogelijkheden worden niet meer benut. Dat komt omdat de organisatie ‘vastgeroest’ zit. Het kan dan heel nuttig zijn om een externe adviseur in te schakelen. Het advies van een externe adviseur kan je organisatie weer een nieuwe impuls geven.

Bedrijfsadviseur

Waar let je op als je een adviseur inschakelt om een bedrijf op te zetten?

Het opzetten van een bedrijf is niet iets wat je op een regenachtige vrijdagmiddag doet. Het inschakelen van een bedrijfsadviseur moet je ook niet zomaar doen. Als je een consultant in wilt schakelen dan doe je er goed aan om van tevoren twee zaken scherp te krijgen.

In de eerste plaats is het goed om scherp te hebben wat je van een adviseur wilt weten. Zo kan je een duidelijke opdracht verstrekken. Het gevolg is dat een consultant een duidelijk antwoord kan geven. Het kan natuurlijk ook zijn dat je wilt weten wat je niet weet. In dat geval kan de opdracht zijn: adviseer mij over potentiële risico’s.

Daarnaast is het goed om te kijken naar wat voor soort adviseur je zoekt. Soms ben je op zoek naar een sparringpartner. Soms zoek je een antwoord op een specifieke vraag. Bijvoorbeeld: in welk land ben ik belastingplichtig? Als je op zoek bent naar een adviseur die de rol van sparringpartner heeft, dan is het ook goed om op andere zaken te letten. Denk bijvoorbeeld aan de klik met de adviseur, of de reistijd die er overbrugd moet worden om elkaar te treffen.

Tot slot

Het inschakelen van een adviseur om je bedrijf op te zetten kan een goed idee zijn. Sterker nog: veel mensen starten hun eigen bedrijf niet, omdat ze niet weten waar ze moeten beginnen. Een externe adviseur kan je de handvatten bieden die je nodig hebt om van je droom realiteit te maken. Het is echter wel van belang dat jij in controle blijft. Het is uiteindelijk jouw idee. Een valkuil van het inschakelen van een adviseur is dat zijn invloed op de plannen te groot wordt. Een goede bedrijfsadviseur zal hier echter zelf ook op letten.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here