De War for IT-talents woedt almaar verder. Hoewel IT’ers slechts 5% van de beroepsbevolking vertegenwoordigen, mogen ze wel op 10% van alle vacatures rekenen. Het vinden van een baan in de IT lijkt dan ook niet zo moeilijk te zijn. In de praktijk kan je gewoon van sollicitatiegesprek naar sollicitatiegesprek hoppen. Tenzij je door de bomen het bos niet meer kan zien.
Toch is het belangrijk dat je met onderstaande 4 tips rekening houdt. Want een tekort hoeft nog niet te impliceren dat je roekeloos naar een baan mag zoeken.
# 1. Zorg dat je vindbaar bent
Recruiters gaan naarstig op zoek naar IT-talenten. Hoewel ze een fijne neus voor talent hebben, kunnen ze natuurlijk nog niet achter de coulissen kijken. Neem jouw cv daarom op in online databanken en verzend het naar diverse potentiële werkgevers en recruiters, met de vraag om het in hun interne databank op te nemen. Zorg dat je LinkedIn up-to-date is en jou verder kan helpen bij de zoektocht naar een nieuwe baan. Kan je jouw LinkedIn-account ook nog eens aanvullen met feedback van vorige werkgevers die bovendien tot jouw uitgebreid netwerk behoren? Dan zit je helemaal goed.
# 2. Kijk ook eens buiten de IT-sector
IT-talents gaan over het algemeen op zoek naar een baan binnen de IT-sector. Echter, als je meer afwisseling wilt, is het niet de ideale sector.
Als dat ook voor jou herkenbaar is, moet je misschien overwegen om de IT-sector gedag te zeggen. Ook buiten de IT-sector is men immers naarstig op zoek naar IT-specialisten. Onder andere in de handel (18,9% van alle openstaande vacatures), in de gezondheidszorg (17,5% van alle openstaande vacatures) en in het onderwijs (10,9% van alle vacatures) zijn de tekorten gigantisch.
Wanneer je aan de slag gaat als SAP consultant is geen enkele dag hetzelfde: je werkt met afwisselende klanten en bent een brug tussen business en IT.
# 3. School je bij en benadruk jouw inspanningen
Hoewel de krachtmeting soms demonisch lijkt te zijn, mag je niet op je lauweren rusten. Recruiters zijn immers op zoek naar kwalitatieve profielen en zullen het zeker niet nalaten om ongeschikte kandidaten af te wimpelen. Lees: wie 5 jaar geleden van de schoolbanken kwam en nooit een bijscholing volgde, loopt hopeloos achter. Bekijk maar even de Mendix vacatures die stuk voor stuk benadrukken dat sollicitanten “op de hoogte moeten zijn van de technologische ontwikkelingen” en “hun vakmanschap voortdurend moeten ontwikkelen”. En dat is slechts één voorbeeld…
Maak van het momentum gebruik om je bij te scholen en onderstreep gevolgde bijscholingen om jouw kandidatuur kracht bij te zetten. Weet overigens dat dat ook een ander voordeel kent: gecertificeerde IT’ers verdienen immers tot 13% meer dan hun niet-gecertificeerde collega’s. Ook tijdens de loononderhandelingen sta je dus een stuk sterker!
# 4. Maak gebruik van jouw onderhandelingspositie
Ongeveer 34% van de IT-banen zijn moeilijk in te vullen. Tot 25% van de ICT-bedrijven heeft met een personeelstekort te kampen. En aan de overzijde is er een beperkte loyaliteit: slechts 20% van de IT’ers is trouw aan de werkgever.
Bovenstaande cijfers dateren al van 2017, maar toch blijven ze indrukwekkend. Met deze cijfers in het achterhoofd hoeft het niet te verbazen dat de IT’er sterk staat tijdens de onderhandelingen. Vooral over het loon en de arbeidsvoorwaarden valt vaak te onderhandelen. Durf verschillende aanbiedingen tegen elkaar uit te spelen. Maar kies echter niet alleen voor het mooiste maandloon, want uiteindelijk moet je ook plezier blijven vinden in jouw baan. Anders raak je al snel uitgeblust.
Wat wij doen zit toch wel aardig binnen de IT-sector, dus deze tip sluit totaal niet aan bij het solliciteren op een SAP vacature