De meeste mensen zullen waarschijnlijk zeggen: ‘Heerlijk, zo’n vuurtje in de achtertuin op een zomeravond in augustus’. Wanneer het ’s avonds afkoelt is het meer dan aangenaam om even naast de vuurkorf te zitten. ‘Het is gewoon gezellig’. Echter schijnt nu dat het toch een aanslag is op de gezondheid. Doen we met een gezellig vuurtje ’s avonds dan echt mensen kwaad?
Risico voor de gezondheid
Een PvdA-raadslid schreef in de NRC een stuk over dat long- en luchtwegpatiënten een grote last ervaren van stookvervuiling, met name in woonwijken. Volgens onderzoek zouden zo’n zeven levens per dag gered kunnen worden als er een simpel verbod op haardvuur zou worden ingesteld. De fijnstof die vrij komt bij het stoken van hout vormt een serieuze bedreiging voor patiënten die hier gevoelig voor zijn. Ondanks deze risicofactoren wordt het stoken van haardhout, met name in de zomermaanden, steeds populairder.
De gezelligheid
Deze bedreiging voor de gezondheid kwam natuurlijk pas recent aan het licht. En dat terwijl men al eeuwenlang gebruikt maakt van kampvuurtjes, vuurkorven en haardvuren. Het heeft gewoon iets, het brengt nostalgie met zich mee. Helemaal tijdens de zomermaanden is het uitermate gezellig, wanneer het afkoelt ’s avonds met z’n allen rondom een vuurtje. Een vuurkorf en ook het haardhout kun je tegenwoordig ook al kopen voor een laag bedrag, kijk bijvoorbeeld eens op Berdihaardhout.nl. Dit is één van de redenen waarom het stoken van haardhout steeds populairder wordt. Ondanks de felle discussies over het verbieden van vuurkorven en haardvuren, hebben mensen schijnbaar toch gewoon behoefte aan een gezellig vuurtje ’s avonds.
Is het echt zo slecht?
Dit kunnen we ons natuurlijk gaan afvragen. Bovendien moet bovenstaand onderzoek natuurlijk wel een beetje genuanceerd worden. Die zeven levens die per dag gered kunnen worden, zijn natuurlijk wel mensen met ernstige long- en luchtwegaandoeningen. Deze mensen sterven, indien een verbod aantreedt, misschien niet aan het fijnstof dat vrijkomt bij het stoken van haardvuur. Maar tegenwoordig zit er zoveel fijnstof en andere giftige stoffen in de lucht, dat niemand kan controleren of dat niet minstens zo erg is. Om twee voorbeelden te noemen: denk eens aan de talloze uitlaatgassen die onze auto’s uitstoten, of wat dacht je wat uit de schoorstenen van de vele fabrieken kwam? Tegenwoordig bestaat er natuurlijk bijna niets meer wat niet schadelijk is voor de gezondheid, dus daarom moeten we misschien gewoon met alles wat matigen. Maar op de vraag of het stoken van haardhout dan echt zo slecht is, kan misschien niemand echt antwoord geven. Feit is wel dat het al eeuwenlang wordt gedaan, en er tot nu nog nooit kritiek op is geweest.