Home Branches Een A3 printer of een A4 printer?

Een A3 printer of een A4 printer?

2215
DELEN
A3 of A4 printer

Op werkplekken is de papieren print nog lang niet weg te denken en dan kun je maar beter een goede printer hebben staan! Maar is het dan verstandig om te kiezen voor een zakelijke A4 of A3 printer? En welke A3 printers zijn dan aan te raden? In dit artikel wordt uitgelegd welke afwegingen hierbij belangrijk zijn en welke A3 printers voor zakelijk gebruik worden aangeraden door de specialisten van Hofax. Omdat voor zakelijk gebruik vrijwel altijd wordt gekozen voor laserprinters, heeft ook dit artikel de scope hierop afgebakend.

A4 of A3 printer

De keuze voor een A4 of A3 printer hangt niet alleen samen met het papierformaat. Natuurlijk is het niet persé nodig om een A3 printer te kiezen wanneer je alleen A4 print, kopieert en scant, maar zeker de werkgever of de eigenaar van de printer zal de afweging ook grotendeels baseren op de TCO (total cost of ownership). De volgende 3 factoren hebben grote invloed op de zogenoemde TCO: aantallen, snelheid en finisher opties.

Factor 1: aantallen

Wat is het print- en kopieervolume op de werkplek? Wanneer er een behoorlijk aantal (kleuren) prints worden gemaakt, kan het interessanter zijn om een A3 printer aan te schaffen. Dit heeft voornamelijk te maken met de over het algemeen hogere kwaliteit van de onderdelen in een A3 printer en de relatief lagere kosten van de toners. De parts en supplies van A3 printers zijn namelijk berekend op hogere aantallen. Deze hebben een hogere levensduur en daardoor een lagere prijs per afdruk. De toners in een A3 printer zijn groter dan in een A4 printer wat ook tot uiting komt in lagere kosten per afdruk. Helaas is er geen magische grens te noemen, omdat dit totaal afhankelijk is van het gebruik en de type printer.

Bovenstaande geldt ook gedeeltelijk voor het scanvolume. De scanners op een A3 printer zijn vaak degelijker en geschikt voor hogere aantallen.

Factor 2: snelheid

De keuze is ook afhankelijk van de snelheid waarmee de printer kan printen, scannen en kopiëren. De snelheid kan bekeken worden vanuit 2 perspectieven, namelijk de snelheid voor de eerste afdruk en de continue snelheid. Een A3 printer is over het algemeen sneller, dus meer efficiënt, wat ten gunste komt van de TCO.

Factor 3: finisher opties

Voor de meeste A3 printers geldt dat er vaak vele extra opties beschikbaar zijn. Denk hierbij bijvoorbeeld aan extra papierlades en diverse afwerkingsmogelijkheden. Zo zijn er bij A4 printers vaak maximaal 3 extra lades mogelijk en bij A3 printers wel 5. Ook is een A3 printer vaak uitgerust met een bulklade die 2.000 tot 2.500 vellen kan hebben.

Wat betreft afwerkingsmogelijkheden heeft een A3 printer diverse afwerkingsmogelijkheden die een A4 printer vaak niet heeft. Denk hierbij aan boekjes vouwen en perforeren.

A3 printer advies

Door bovenstaande informatie is het hopelijk al makkelijker geworden om te bepalen of je nu een A4 of A3 printer nodig hebt. En stel dat een A3 printer de juiste keuze is, welk merk en type moet je dan kiezen? Hofax is al ruim 30 jaar specialist op het gebied en heeft de volgende top 5 samengesteld, gebaseerd op populariteit en functionaliteit met gemiddeld gebruik:

  1. Ricoh MP C2004exSP
  2. Ricoh MP C3004exSP
  3. Konica Minolta C227
  4. Konica Minolta C258
  5. Konica Minolta C308

Hofax wil nogmaals benadrukken dat de juiste keuze afhankelijk is van de specifieke bedrijfssituatie die de specialisten van hen graag met je doornemen. Neem voor een geheel vrijblijvend advies dan ook contact op met Hofax!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here