Home Branches E-bike van de zaak: fiscaal aantrekkelijk

E-bike van de zaak: fiscaal aantrekkelijk

1632
DELEN
E-bike van de zaak

De elektrische auto is natuurlijk hartstikke hip, maar ook de elektrische fiets wordt steeds populairder.Door weer en wind fietsen wij ons koude kikkerlandje door om de file te vermijden. Helemaal geen probleem in de maanden waarin het zonnetje lekker schijnt: maar nu zo tijdens de herfst- en wintermaanden toch net iets minder aangenaam. Het is dan ook niet voor niets dat de elektrische fietsen steeds vaker op de weg gezien worden. De verkoop van deze fietsen blijft stijgen! Maar kun je zo’n elektrische fiets ook van de zaak nemen, en hoe zit het met de belastingen? We leggen het je graag uit. Kun jij in 2019 lekker met de e-bike naar het werk: ook wel zo fijn!

Aftrekposten bij aanschaf e-bike voor ondernemers

Wanneer jij als ondernemer een elektrische fiets aanschaft, heb je de mogelijkheid om subsidie aan te vragen. Dankzij deze subsidie betaalt de belastingdienst in principe mee aan de aanschaf van je elektrische fiets. Schaf je een elektrische fiets met kentekenbewijs aan? Dan kun je gebruik maken van de volgende subsidies:

  1. De milieu-investeringsaftrek (ook wel MIA genoemd)

Maak je gebruik van de MIA, dan komt de helft (vijftig procent) van de aanschafwaarde in aanmerking voor deze aftrek. Bij een gewone elektrische fiets is deze aftrek 13,5%.

  1. De versnelde afschrijving milieu-investeringen

Maar daarnaast zijn er ook versnelde afschrijving milieu-investeringen. In dit geval komt wederom de helft van de aanschafwaarde in aanmerking voor de aftrek. Maar je kunt de e-bike in dit geval sneller afschrijven wanneer het bedrijfsmiddel op de milieulijst staat. Het jaar van ingebruikname levert je al een afschrijving van 75% op, en de jaren erna een afschrijving van 25%. In dit geval mogen de kosten dus eerder in aftrek worden gebracht.

  1. De kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (ook wel KIA genoemd)

Wanneer je aan de voorwaarden van deze regeling voldoet, kun je 28 procent van de totale investering in aftrek brengen.

De e-bike met overkapping

Deze aftrekposten zorgen er dus voor dat je de e-bike uiteindelijk een stuk goedkoper in bezit neemt. Schaf je daarentegen een e-bike aan met overkapping? Dan valt deze fiets zelfs onder de MIA-categorie met wel 36 procent aftrek. Ideaal voor bezorgbedrijven. De overheid probeert op deze manier de elektrische fiets dan ook zoveel mogelijk te promoten bij dit soort bedrijven om op deze manier de aankoop van bestelbussen terug te dringen. Maar deze fiets is natuurlijk niet alleen fijn voor bezorgers: ook voor reizende medewerkers kan deze fiets veel goeds brengen. De auto kan vaker blijven staan, en dat is goed voor de duurzaamheid en ons milieu.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here