Ondernemers hebben de afgelopen jaren behoorlijk wat voor hun kiezen gekregen. De pandemie heeft veel bedrijfsprocessen aardig verstoord en de krapte op de arbeidsmarkt zal ongetwijfeld bij veel bedrijven voor overbelasting van het personeel zorgen. Bovendien zullen de inflatie en de schrikbarend gestegen energiekosten de winstmarge van veel ondernemingen behoorlijk onder druk hebben gezet. Gelukkig hebben ook veel ondernemingen ingezet op duurzaam ondernemen. Door duurzamer te ondernemen grijp je kansen om je bedrijfsvoering energie-efficiënter te organiseren, wat op den duur je winstkansen en de continuïteit bevordert.
Nieuwe routekaart voor energieopslag
Je hebt als ondernemer waarschijnlijk al het nodige gedaan. Door kleine tips ter harte te nemen en te implementeren heb je je kantooromgeving duurzamer gemaakt. De hogere energierekening heb je weten te compenseren door duurzamer om te gaan met energie. Een duurzame onderneming zorgt ervoor dat potentiële afnemers je positiever benaderen en helpt wellicht ook met het aantrekken van noodzakelijk gekwalificeerd personeel, dat graag werkt voor een bedrijf dat op de toekomst voorbereid is.
Als je graag planmatig werkt en niet te veel afhankelijk wilt zijn van sterk wisselende energieprijzen, kan het verstandig zijn om je eigen energie op te wekken en ter plekke te gebruiken. Steeds meer ondernemingen zien het nut in van duurzame investeringen zoals zonnepanelen op het dak van hun bedrijfspanden. In de lente, zomer en vroege herfst kan de opgewekte energie tijdens kantooruren onmiddellijk worden gebruikt. In de koudere maanden is het in veel gevallen nog nodig om extra energie af te nemen, maar dan kan een thuisaccu ook uitkomst bieden.
Een lithium-ion-accu voor de opslag van energie
Wanneer je bedrijf niet alleen tijdens kantooruren operationeel is, kunnen thuisaccu’s – ook wel thuisbatterijen genoemd – zorgen voor een aanzienlijke besparing op je energiekosten. Als je zonnepanelen overdag meer energie genereren dan je gebruikt, dan sla je deze overtollige energie op in de thuisaccu die je ’s avonds de benodigde energie laat leveren. De werking van een lithium-ion-accu zorgt ervoor dat ze een hoge energiedichtheid hebben, een hoge stroomsterkte leveren en dat ze tot 3000 laadcycli meegaan.
De terugverdientijd van zonnepanelen is de afgelopen jaren met sprongen verminderd en goede lithium-ion-accu’s zijn qua prijs zo gedaald dat ze ook voor kleinere ondernemingen geen al te grote investering meer zijn. Door zoveel mogelijk in te zetten op zelf geproduceerde energie kan een onderneming niet alleen zuiniger, maar ook planmatiger werken. Je bent immers veel minder afhankelijk van prijsschommelingen op de wereldmarkt. Dat kan je een concurrentievoordeel geven.
Aandachtspunten bij een veilige opslag van lithium-ion-accu’s
Lithium-ion-accu’s hebben niet alleen voordelen, maar ook enige nadelen. Deze nadelen zijn iets om terdege rekening mee te houden, zeker als je kiest voor accu’s met een hoge opslagcapaciteit.
- Lithium is reactief en bij beschadiging van de accu kan er brand ontstaan. Deze lithiumbranden zijn niet eenvoudig te blussen en kunnen in korte tijd veel schade aanrichten.
- Je lithium-ion-accu werkt optimaal in een omgeving tussen 5 °C en 35 °C. Je zult ze dus moeten plaatsen in een ruimte die niet onderhevig is aan grote temperatuurschommelingen.
- Vanwege het mogelijke brandgevaar is het onverstandig om lithium-ion-accu’s te plaatsen in een ruimte met brandgevaarlijke stoffen.
Slim ondernemen – zonnepanelen combineren met een thuisaccu
Het combineren van het zelf opwekken van zonne-energie en opslaan in thuisbatterijen is een uitstekend idee voor zowel consumenten als bedrijven. Kies je voor lithium-ion-accu’s voor energieopslag, hou er dan rekening mee dat ze in verschillende maten en capaciteiten te bestellen zijn. Laat je goed adviseren en kies voor een thuisaccu die je het meeste rendement oplevert.
Er is overigens nog een belangrijke reden om te investeren in lithium-ion-accu’s als energieopslag. Op veel plekken in Nederland is het energienetwerk aardig overbelast, wat in de toekomst voor de nodige problemen kan gaan zorgen. Door juist op de piekmomenten gebruik te maken van eigen energiedragers, ondervindt je bedrijfsvoering hier minder last van en zorg je er tegelijkertijd voor dat het bestaande energienetwerk minder wordt belast.