Home Industrie Duurzaam omgaan met energie, tips voor ondernemers

Duurzaam omgaan met energie, tips voor ondernemers

2834
DELEN
duurzaam omgaan met energie

Bedrijven zijn de grootste energieverbruikers. Dit feit zal niet veranderen omdat het energieverbruik van een bedrijf altijd hoger zal liggen dan een huishouding. Duurzaam omgaan met energie betekent wel dat we het daar niet bij laten. Iedere onderneming doet er goed aan om te kijken wat er gedaan kan worden aan het energiemanagement. Niet alleen letten op het verbruik, maar ook zorgen voor een duurzame energiebron.

Duurzaam omgaan met energie

Eind vorige jaar heeft de regering een nieuw klimaatakkoord gepresenteerd. Of alle maatregelen haalbaar zijn is een andere discussie. Maar het is een feit dat er we duurzamer moeten gaan leven. Duurzaam omgaan met energie is vooral belangrijk omdat de belangrijkste energiebronnen een belasting voor het milieu zijn. Dit heeft effect op ons allemaal. Als ondernemer kun je daarom je verantwoording nemen door maatregelen te treffen.

Bedrijfspand verduurzamen

Een goede start is het duurzaam of duurzamer maken van je bedrijfspand. Goed isoleren om minder energieverlies te hebben. Daarnaast de stroomverbruikers zoveel mogelijk te vervangen voor meer energiezuinige apparatuur. Breng bijvoorbeeld LED-verlichting aan, met name in ruimten waar de verlichting de hele dag wordt gebruikt. Maar denk ook aan andere apparaten. Veel machines hebben een spaarstand maar vaak wordt deze niet gebruikt. Dit geldt ook voor computers en huishoudelijke apparatuur. Maak daarnaast je personeel bewust van het duurzaam omgaan met energie. Zij hebben ongetwijfeld suggesties om te besparen.

Zelf energie opwekken

Met een bedrijfspand en de eventueel bijbehorende grond, beschik je over een mogelijkheid om zelf energie op te wekken. Denk hierbij aan zonne- of windenergie. Met deze energie kun je al snel voldoende opwekken, om in de energiebehoefte van de onderneming te voldoen. Een combinatie van beiden is het meest optimaal. Want op een dag met weinig wind is de kans groot op veel zonuren. En als het een regenachtige dag is, waait het vaak harder. Als je veel elektriciteit opwekt, kun je minder gas gaan gebruiken. Verwarmen kun je met elektriciteit gaan doen om daarmee ook op gas te besparen.

Energie opslaan

De opgewekte energie direct in je bedrijf gebruiken is voor de hand liggend. Maar wanneer jouw zonnepark een goede dag heeft, hou je wellicht energie over. Zorg dan voor een goede energieopslag zodat je de opgewekte energie niet verloren laat gaan. Net als een zonne- of windmolenpark vereist dit een investering. Maar weeg een dergelijke investering eens af tegen de besparing op energiekosten.

Elektriciteit delen

Als je de opgewekte energie via een smart grid verder distribueert, kun je ook anderen van energie voorzien. Een beter voorbeeld van duurzaam omgaan met energie, is er eigenlijk niet. Ga eens met de ondernemers uit de straat in gesprek. Bespreek met elkaar wat je samen kunt doen aan energieopwekking. Deel vervolgens de stroom met elkaar via een eigen hoogspanningsnet. Een zelfvoorzienend industrieterrein is ook nog eens goed voor de naam van de betrokken ondernemers.

Hoewel er voldoende ruimte is voor alternatieve energieopwekking, moet de trend nog gezet worden. Duurzaam omgaan met energie als ondernemer is beginnen met je eigen bedrijfspand. Ga daarna eens met je buren in gesprek om met elkaar duurzamer om te gaan met energie.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here