Home Blogs Duurzaam koffie drinken op kantoor: klein gebaar, groot effect

Duurzaam koffie drinken op kantoor: klein gebaar, groot effect

25
DELEN
Duurzaam koffie drinken op kantoor klein gebaar, groot effect

Duurzaamheid is hot! Steeds meer bedrijven beseffen dat we zuinig met onze planeet om moeten gaan. En dat begint al met de kleine dingen. Zoals die dagelijkse dosis cafeïne op kantoor. Want wist je dat ook een simpele koffiemachine een flinke impact op het milieu kan hebben? Gelukkig zijn er steeds meer duurzame alternatieven die net zo lekker zijn, én beter voor de wereld. In dit artikel belichten we de mogelijkheden om van jouw koffieautomaat een duurzame held te maken.

Duurzame koffiebonen: De Basis van jouw Kopje Koffie

De eerste stap naar een duurzame koffiebeleving zit ‘m natuurlijk in de bonen zelf. Kies voor koffie met een keurmerk als Rainforest Alliance of Fairtrade. Deze keurmerken garanderen dat de koffieboeren een eerlijke prijs krijgen voor hun product, dat er geen kinderarbeid of milieubevorderende praktijken aan te pas komen én dat er wordt geïnvesteerd in duurzame landbouwmethoden. Zo geniet je van een lekker kopje koffie met een goed geweten!

Kies voor een energiezuinige koffiemachine

Naast duurzame koffiebonen, is ook de machine waarmee je ze zet van belang. Kijk bij de aanschaf van een nieuwe koffiemachine naar het energielabel. A++ is de beste keuze, met een laag energieverbruik en minimale milieubelasting. Let daarnaast op functies die energie besparen, zoals een automatische uitschakelfunctie of een stand-by-modus. Zo houd je je koffie én je portemonnee blij! Ook een refurbished koffiemachine kan een goede optie zijn om duurzaam en economisch slim bezig te zijn.

Verminder afval: Weg met die wegwerpbekers

In Nederland gebruiken we per jaar miljoenen wegwerpbekers voor koffie, thee en andere dranken. Dat is een enorme berg afval! Gelukkig zijn er steeds meer duurzame alternatieven. Zo kun je je medewerkers voorzien van herbruikbare bekers, of ze aanmoedigen om hun eigen mok mee te nemen. Ook afvalscheiding is een belangrijke stap. Zorg voor aparte bakken voor koffiegruis, plastic bekertjes en restafval, zodat alles gerecycled kan worden.

Onderhoud is liefde: Verleng de levensduur van je machine

Een goed onderhouden koffiemachine gaat langer mee, bespaart energie en produceert minder afval. Maak er dus een gewoonte van om je machine regelmatig te ontkalken en schoon te maken. Zo voorkom je storingen en verleng je de levensduur van je investering. En wie weet, bespaar je op de lange termijn zelfs geld! Nog handiger is het om de koffiemachine van een professionele koffieleverancier als Giocoffee te betrekken, zodat je niet alleen het onderhoud uitbesteedt, maar ook de levering van duurzame koffie voor je geregeld wordt.

Duurzaam kan ook lekker zijn: Kies voor plantaardige melk

Steeds meer mensen kiezen voor plantaardige alternatieven voor koemelk. Denk aan havermelk, amandelmelk of sojamelk. Deze melksoorten zijn niet alleen beter voor het milieu, ze kunnen ook een heerlijke toevoeging zijn aan je koffie. Experimenteer gerust met verschillende smaken en vind jouw perfecte plantaardige match!

Duurzaam ondernemen hoeft niet ingewikkeld of duur te zijn. Met een paar kleine aanpassingen in de koffiecorner maak je al een groot verschil. Zo geniet je van een heerlijke kop koffie, terwijl je tegelijkertijd je steentje bijdraagt aan een betere wereld. Laat je inspireren door de tips in dit blogartikel en ga vandaag nog aan de slag met het verduurzamen van jouw koffiebeleving op kantoor!