Home Beurzen Duitse Commerzbank wordt uitgesloten van de DAX index

Duitse Commerzbank wordt uitgesloten van de DAX index

1935
DELEN
business

Er zijn dit jaar enkele grote veranderingen teweeg gebracht in de wereld van de indexen en banken in Duitsland. Dit jaar heeft er een verschuiving plaatsgevonden die plaatsvind op de DAX index.  De Commerzbank, ook wel de afkorting CBKG.DE, zal worden uitgesloten van de DAX30 index. Dat zij nog altijd onderdeel uitmaakt van de Duitse overheid mag niet meer baten, ze worden officieel van de lijst gehaald en zullen niet meer te vinden zijn bij deze DAX30 index. Zij moeten plaatsmaken voor een nieuwe opkomende technologische speler, dit zal er dan ook voor zorgen dat er grote verliezen kunnen worden verwacht bij de grootste bank van het land. Deze mededeling is gedaan door Boerse, dit is de Duitse woordvoerder van de Duitse aandelenmarkt. De verandering zal plaatsvinden op 24 september dit jaar.

Een nieuwe speler

Door het verlies van de Commerzbank op de index is er plaats voor de komst van Wirecard. Dit is een bedrijf wat sinds 1999 actief is als betalingsmaatschappij, de waarde van het bedrijf bedraagt ruim het dubbele van dat van de Commerzbank. Boerse vertelt dat er periodiek wordt gekeken welke bedrijven er wel of niet op de index horen, dit wordt gemeten aan de hand van een aantal factoren. Zo wordt er gekeken naar de waarde van hert bedrijf, naar het handelsvolume en naar de andere bedrijven die in dezelfde sector zitten. De Commerzbank was in 1988 een van de mede oprichters van de DAX index. Dit is dan ook de reden dat het toch een beetje zeer doet bij veel mensen, zij zijn één van de bedrijven die begonnen is met de index en nu zijn zij er zelf uitgezet.

Niet echt een verrassing

Het is niet zo dat dit nieuws echt als een verrassing komt, dit is wel te zien aan het feit dat het aandeel dit jaar al met 32% was afgenomen waardoor de waarde daalde met ruim 10.6 miljard euro. Vele deskundigen hadden dan ook al in de gaten dat hier verandering in zou komen, het is nu eenmaal zo dat de bank niet echt goede cijfers neer wist te zetten. Toch is het nog wel een klap dat de 148 jaar oude bank zomaar ineens weg is van het toneel. ‘Het laat zien dat de Duitse banken achter lopen op de industriële bedrijven in Duitsland en Europa’, aldus Klaus Nieding, een van de aandeelhouders van de lobby groep DSW.

Commerzbank’s chief executive Martin Zielke heeft gezegd in een persbericht na de aankondiging dat er niets zal veranderen voor de klanten of voor het bedrijf.  Hij stelt dat het duidelijk is dat de markt meer waarde hecht aan nieuwe bedrijven en niet wilt blijven zitten met traditionele banken. Zij zien de ontwikkeling die zij maken nog altijd als goed en gepast, al snappen ze wel dat de markt hier anders over denkt.

Een echte strijd

De Duitse overheid heeft nog altijd ruim 15% van de aandelen in handen van de Commerzbank, al was dit natuurlijk eerst een stuk meer. De overheid heeft ten tijde van de financiëlecrisis een deel verkocht. De bank heeft al geprobeerd om personeel te verminderen en ze proberen om kosten te besparen in de bureaucratie binnen het bedrijf. op die manier wordt er getracht meer winst te maken op de lange termijn. Er zal dus wel degelijk een echte strijd aanbreken voor de Duitse banken om van hun schulden af te komen na de grote financiële crisis. Hier heeft Wirecard niet zoveel last van, zij hebben nog altijd de kracht en de schaalbaarheid van de nieuwe economie. Dit terwijl veel mensen nog altijd deels wantrouwend tegen de traditionele banken aankijken, zij zijn immers de crisis van een tijdje geleden nog niet vergeten.

Met een werknemersaantal van minder dan 5000 biedt Wirecard veel betere betaalmethodes voor de handelaren. Zij hebben door deze dienst aanzienlijk minder risico, het risico wat zij al nemen is vervolgens geheel zelf te bepalen. Tevens beschikken zij altijd over fysieke en virtuele betaalkaarten. Hierdoor genieten zij een hoge mate van vrijheid, laat dit nu net iets zijn waar ondernemers en bedrijven veel waarde aan hechten. Als laatste is het ook nog eens zo dat Wirecard zelfs een vergunning heeft om als Bank te opereren. Dit alles maakt het dan ook een aanzienlijk grote concurrent voor de andere banken in Duitsland. De kans bestaat dan ook nog altijd dat meerdere banken zullen volgen, ondernemers en particulieren zijn immers de werkwijze van de traditionele bankensector bui. Wirecard is een van de bedrijven die deze verandering heeft ingezien en die een oplossing heeft ontwikkeld voor deze groep.

Veranderingen in de index

Boerse verstrekte ook details van de visbestanden opgenomen in haar vernieuwde midcap index MDAX, smallcap SDAX en technologie gericht op de TecDAX-index. Technologie-aandelen zullen vanaf nu worden opgenomen in de MDAX en SDAX. Middelgrote en kleine technologie-aandelen waren voorheen alleen opgenomen in de TecDAX-index.Economische angst veroorzaakt een grote daling in Amerikaanse aandelen. Ook zal bluechip technologie-aandelen in de benchmark DAX30-index opgenomen worden in de TecDAX-index. SAP(SAPG.de), Deutsche Telekom (DTEGn.DE) en Technologies (IFXGn.DE) van Infineon, zijn bijvoorbeeld nu ook opgenomen in de TecDAX. De verandering verhoogt het aantal bedrijven in de MDAX van 60 naar 50 en de SDAX van 70 tot 50.

Het komt dus niet echt als een verandering dat de Commerzbank haar verlies neemt en van de DAX30 index wordt gehaald. Dat zij nog altijd een groot bedrijf is wat zeer bekend is met de overheid mag niet meer een rol spelen, ze hebben het af moeten leggen tegen een nieuw bedrijf. Wirecard heeft het zeer slim bekeken, zij kunnen voor minder kosten een betere dienst aanbieden. De vraag is dan ook of deze ontwikkeling vaker voor zal komen in de wereld van de traditionele banken. Is het tijd voor verandering? Komen er steeds meer nieuwe bedrijven die de oude banken van hun plek af zullen stoten? Het antwoord op deze vraag zal nog enkele jaren op zich moeten laten wachten, maar je weet het nooit.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here