Een verslaving aan drugs, drank of andere zaken is primair vreselijk voor de persoon zelf. Al duurt het soms enige tijd voordat dit wordt ingezien. Maar ook voor de omgeving is dit heftig. De focus hierbij ligt vaak op het privéleven van een verslaafde. Partners, ouders en kinderen lijden ontzettend onder het verslavende en daarmee gepaard gaande manipulatieve gedrag van een verslaafde. Maar ook op de werkvloer heeft dit gedrag en dus de verslaving grote invloed. Wat de invloed van drugsverslaving op de werkvloer is?
Drugsverslaving; de symptomen
Voorheen werkten we allemaal nog op kantoor of in een bedrijfsruimte, bij fulltime dienstverband wel 40 uur in de week. Een verslaving werd daar ook eerder opgemerkt dan tegenwoordig met het hybride werken. Maar de kenmerken zijn generiek nog wel hetzelfde. Zo is één van de eerste symptomen van een drugsverslaving het niet nakomen van afspraken. Mensen komen te laat of komen helemaal niet. Niet omdat ze dat niet willen, maar omdat ze zulke andere prioriteiten in hun hoofd hebben dat ze vergeetachtig worden. Daarnaast zal het ziekteverzuim toenemen aangezien de weerstand snel naar beneden gaat en je (ook) van drugs katers kunt krijgen. Zelfs met het stoppen met drugs kun je flink ziek worden, door de gewenning van het lichaam. Ook wispelturig, opvliegend of zelfs agressief (verbaal, maar ook fysiek) zijn kenmerken van een drugsverslaving. Zeker wanneer hier op relatieve korte termijn een grote verandering in plaatsvindt zonder andere aanwijsbare reden. Mocht je werknemer bij je komen met geldproblemen en bovenstaande zaken zijn aan de hand? Dan is het waarschijnlijk echt tijd een goed gesprek te voeren.
Behandel het als ziekte
Wanneer je dit gesprek aangaat, ga dan niet in de verwijtende hoek zitten maar probeer het te behandelen als een ziekte. Verslaving ís namelijk ook een ziekte. Vraag hoe je een werknemer kan helpen en biedt hem of haar bijvoorbeeld hulp voor het afkicken van drugs. Iets wat je als werkgever op de lange termijn ook meer oplevert. De kans dat je dan weer een goed functionerende en volwaardige werknemer terugkrijgt is vele malen groter. Bied de helpende hand en straal vertrouwen uit.
Kortom, een drugsverslaving is een probleem. Niet alleen voor de verslaafde, maar ook voor de hele omgeving inclusief de werkvloer. Collega’s kunnen last krijgen van het gedrag van een verslaafde en een werkgever ziet het aan de resultaten. Intervenieer op tijd, dan valt de situatie wellicht nog snel op te lossen zonder verdere schade voor de verslaafde én zijn omgeving.