Het einde van het (fiscaal) jaar komt met rasse schreden dichterbij. Terwijl de champagne klaar staat om zich te laten ontkurken en het vuurwerk staat te popelen om te knallen, halen we er nog even onze drie tips bij om het eindejaar ook echt al feestend in te kunnen luiden. Op het einde van het jaar vergeet je maar beter de bijtelling niet, vraag je misschien nog snel even een WBSO aan en ga je toch maar nog eens na of je de vrije ruimte wel optimaal benut hebt.
Tip 1: Vergeet de bijtelling niet
Wanneer een wagen van de zaak ook persoonlijk gebruikt wordt, dan moet er een bijtelling bij het inkomen gedaan worden. Sinds 2017 bedraagt de standaardbijtelling 22%, maar voor auto’s die eerder werden aangeschaft gelden nog steeds andere percentages. In principe moet je voor iedere werknemer de bijtelling berekenen, tenzij uit de rittenadministratie blijkt dat hij of zij maximaal 500 kilometer privé met de wagen aflegde. We mogen duidelijk zijn: het correct bijhouden van de rittenadministratie en het neerleggen van een verklaring door de werknemer zijn onontbeerlijk. Het nagaan van de rittenadministratie kan dan ook een fikse belastingbesparing inhouden, waardoor het zeker de moeite kan lonen.
Tip 2: Vraag een WBSO aan
Wanneer je volgend jaar speur- en ontwikkelingswerk zal verrichten, dan moet je tijdig een aanvraag indienen voor een WBSO (vermindering afdracht loonheffingen). Die aanvraag moet één kalendermaand voor het begin van de werkzaamheden worden ingediend en er mogen maximaal drie aanvragen ingediend worden per kalenderjaar. In 2018 kan het WBSO een vermindering opleveren van 32% of 16% (loonbedrag hoger dan 350.000 euro) van het loon. Ga met andere woorden zeker nog eens na of je volgend jaar recht hebt op een vermindering en dien, indien je nog geen drie aanvragen deed, nog snel jouw aanvraag in.
Tip 3: Ga na of je de vrije ruimte optimaal benut hebt
In de werkkostenregeling is een zogenaamde vrije ruimte voorzien waarbij bepaalde verstrekkingen als belastingvrij worden aanzien. Deze vrije ruimte bedraagt 1,2% van de fiscale loonsom van de werknemer, waarbij op het overschreden gedeelte een eindheffing van 80% van toepassing is. Ga daarom steeds na of je de vrije ruimte wel volledig benut hebt in 2017. Zo kan het bijvoorbeeld interessant zijn om bepaalde vergoedingen alsnog aan de vrije ruimte toe te wijzen of misschien nog snel even fiscaal vriendelijk een kleine bonus of eindejaarsuitkering toe te kennen. Opgelet: voor bepaalde vergoedingen gelden aparte regels en grenzen. Bij twijfel ga je daarom best langs bij jouw accountant of boekhouder. Zij kunnen je als geen ander adviseren over het nog snel optimaal benutten van de vrije ruimte.