Home Verzekeringen Drie aandachtspunten voor zzp’ers met een thuiskantoor

Drie aandachtspunten voor zzp’ers met een thuiskantoor

2043
DELEN
Drie aandachtspunten voor zzp’ers met een thuiskantoor

Een thuiskantoor heeft natuurlijk een aantal voordelen te bieden. Ongestoord werken en het vinden van een optimale balans tussen werk en privé: het zijn slechts twee belangrijke voorbeelden. Toch moet je met zo’n thuiskantoor ook opletten. De praktijk leert dat zzp’ers onderstaande drie aandachtspunten wel eens uit het oog verliezen. Dat kan verregaande gevolgen hebben.

# 1. Let op met het fiscaal inbrengen van de kantoorruimte

Een groot aantal zzp’ers brengt hun kantoorruimte als aftrekpost in, net zoals ze dat zouden doen bij een extern kantoor. Toch hoeft de controleur daar niet zomaar mee akkoord te gaan, integendeel. In principe kan het immers enkel indien jouw thuiskantoor apart verhuurbaar is. Het moet dus een eigen ingang en voorzieningen hebben. Bovendien moet je er ook het grootste deel van jouw inkomsten verwerven. Indien je enkel aan die voorwaarden voldoet, kan je de kosten voor het thuiskantoor en de inrichting ervan aftrekken. Tip: de Belastingdienst biedt een handig hulpmiddel aan om te bepalen of een thuiskantoor al dan niet in aanmerking komt voor kostenaftrek.

Weet wel dat de keuze voor privé- of ondernemingsvermogen eenmalig is en verregaande gevolgen heeft bij de verkoop van de woning. Bespreek daarom steeds vooraf een en ander met jouw financieel adviseur.

# 2. Neem jouw verzekeringen onder de loep

Wanneer je als zzp’er vanuit jouw thuiskantoor werkt, volstaan jouw klassieke verzekeringen vaak niet. Zij voorzien dan ook meestal uitzonderingen voor zakelijk gebruik. Of dat bij jouw woonverzekering al dan niet het geval is kunnen wij niet zeggen, veel is immers afhankelijk van de concrete polisvoorwaarden.

Zelf beschik ik bijvoorbeeld over de inboedelverzekering van Allsecur. Ik heb de verzekering voor mijn inboedel gekozen omwille van het ontbreken van een eigen risico en de ruime verzekering van sieraden, dat laatste uiteraard voor mijn wederhelft. Indien ik de polisvoorwaarden onder de loep neem, merk ik echter al snel dat de standaardverzekering niet optimaal is bij een thuiskantoor. De verzekering geldt immers niet voor de spullen die ik voor mijn werk zou gebruiken of die bij mijn bedrijf horen. Onder andere mijn dure computer en printer genieten dus geen dekking. Op zich hoeft dat geen ramp te zijn, maar indien ik mijn externe kantoor naar mijn huis verplaats, zal ik toch even contact moeten opnemen met mijn verzekeraar om een en ander te herzien.

Als zzp’er met een thuiskantoor ga je best op een gelijkaardige manier te werk en controleer je even jouw diverse polisvoorwaarden. Hierbij zijn de voorwaarden van de woonverzekering vaak te vinden onder de noemers opstal-, brand- en aansprakelijkheidsverzekering. Ga voor ieder type verzekering na wat al dan niet uitgesloten is. Waar noodzakelijk, bel en overleg je even met jouw verzekeraar. Mogelijk is een bijkomstige of aangepaste verzekering een goede oplossing.

# 3. Ook recht op investeringsaftrek

Indien blijkt dat een zelfstandige zonder personeel niet voldoet aan de voorwaarden om de kantoorruimte als aftrekpost in te boeken, deponeert hij de bewijsstukjes vaak al snel in de prullenmand. Te snel, want meestal zijn er toch nog een aantal mogelijkheden.

Zo mag je de bedrijfsmiddelen (bijvoorbeeld jouw computer en randapparatuur) wél gewoon afschrijven. Meer nog: je kan ook gewoon de BTW terugvorderen én je hebt recht op de investeringsaftrek. Hoewel je dus de hypotheek en de energie niet zomaar als kost mag inboeken, heb je toch de mogelijkheid om jouw fiscale situatie te optimaliseren. Ook hier kan een administratiekantoor wonderen verrichten.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here