Home Lifestyle Draagbare alarmknop biedt extra veiligheid voor huisbezoekers

Draagbare alarmknop biedt extra veiligheid voor huisbezoekers

634
DELEN

Steeds meer zorg-, hulp- en dienstverleners vergroten hun veiligheid en hun veiligheidsgevoel tijdens een huisbezoek met een draagbare alarmknop waarmee razendsnel hulp ingeroepen kan worden. Dit middel is volgens hen een aanwinst in de strijd tegen het toenemende aantal geweldsincidenten waarmee ze tijdens hun werk te maken krijgen.

Stijgende aantal incidenten zorgt voor een sluimerend gevoel van onveiligheid

Veel mensen die tijdens hun werk huisbezoeken afleggen zijn ongerust over hun veiligheid en willen meer maatregelen om hun veiligheid te waarborgen. Een conflict met een cliënt of patiënt ontaard zo nu en dan in agressie of een ernstige bedreiging. Dit kan behoorlijk beangstigend zijn als blijkt dat zelfs aangeleerde de-escalatie technieken niet meer aanslaan. Bovendien blijkt het in die situaties vaak lastig om met de telefoon onopvallend de politie te bellen en uit te leggen wat er aan de hand is en waar iemand op dat moment precies is. Een mobiele alarmknop maakt het mogelijk om met één onopvallende druk op de knop een alarmmelding te versturen naar een alarmcentrale.

De centralist luistert via de alarmknop mee met de situatie

Binnen enkele seconden na ontvangst van het hulpverzoek bij de alarmcentrale, luistert een ervaren centralist via de noodknop mee met de situatie. Als hieruit blijkt dat de gebruiker van de noodknop hulp nodig heeft wordt via een directe lijn de politie aangestuurd. Bij de alarmcentrale is de locatie van het incident en informatie over de melder dan al bekend. Omdat de alarmknop heel compact is en onopvallend gedragen kan worden is stille alarmering mogelijk.

Een veilig gevoel draagt bij aan de weerbaarheid van professionals

Volgens gebruikers van deze alarmknoppen geeft het ze een veilig gevoel dat ze weten dat er tijdens een escalatie een ervaren iemand meeluistert die direct hulp kan sturen als dat nodig is. Ze geven aan zich weerbaarder te voelen waardoor ze zich beter kunnen concentreren op de-escalatie van de situatie of het vinden van een veilige uitweg. Een veilig gevoel is een groot goed voor mensen die door hun werk, onverwachts in een vervelende situatie kunnen belanden. Daarnaast blijkt dat partners en familieleden van deze professionals ook geruster zijn over het welzijn van hun naasten.

Bij steeds meer werkgevers staat veiligheid hoog op de agenda

Dat de werkgever volledig verantwoordelijk is voor de veiligheid van haar personeel is een misvatting. In eerste instantie is iedereen zelf verantwoordelijk voor zijn of haar eigen veiligheid. Je moet uiteindelijk zelf keuzes maken die van invloed zijn op je persoonlijke veiligheid. Zo geldt vaak de stelregel: Bij twijfel niet doen. Niet nu, niet hier. Dat is een beslissing die een professional in veel gevallen prima zelf kan nemen. Voorwaarde is dan wel dat de werkgever de werknemer hierin optimaal faciliteert. Met goed beleid, de juiste training en werkinstructies maar ook met bijvoorbeeld een noodknop zodat iemand altijd hulp kan inroepen als dat nodig is.

Alarmknoppen worden door steeds meer beroepsgroepen meegenomen

Secure2Go is gespecialiseerd in alarmering bij agressie tijdens het werk. De oorsprong van het bedrijf ligt in de mobiele alarmeringstechniek voor ernstig bedreigde personen. Kort na de start kwam er interesse van gemeenten. Zij wilden weten of dit systeem ook bruikbaar zou zijn voor hun sociaal rechercheurs tijdens observaties en huisbezoeken. Met een kleine aanpassing bleek dit mogelijk te zijn. Niet lang daarna kreeg de leverancier belangstelling van forensische hulpverleners, zorgmedewerkers, deurwaarders en andere ambulante dienstverleners die tijdens hun werk in een bedreigende situatie kunnen belanden. Waar noodknoppen vijf jaar geleden vaak nog als een heel ‘extreem middel’ werden beschouwd, maken ze tegenwoordig bij steeds meer organisaties onderdeel uit van de basisuitrusting.

Bij een botsing mag de airbag niet falen

Een draagbare alarmknop is te vergelijken met een airbag in een auto. Je doet er alles aan om ‘m niet te hoeven gebruiken, maar als het puntje bij paaltje komt moet je er voor 100% op kunnen vertrouwen dat ‘ie werkt. Dit brengt voor leveranciers een grote verantwoordelijkheid mee, temeer omdat het om draadloze technologie gaat. Daarnaast is het van groot belang dat persoons- en locatiegegevens goed beschermd zijn. Je moet er niet aan denken dat de adressen van cliënten of patiënten of persoonsgegevens van medewerkers op straat komen te liggen.

Strenge Kiwa certificering borgt de betrouwbaarheid

Daarom kunnen leveranciers van dergelijke oplossingen zich laten certificeren door een onafhankelijke keuringsinstantie. Kiwa Fire, Safety and Security behoort tot de wereldwijde top-20 van bedrijven op het gebied van testen, inspectie en certificering (TIC). Hun beoordelingsrichtlijn ‘Mobiele beveiliging van Personen’ stelt strenge eisen aan de systemen en processen van deze organisaties. De betrouwbaarheid en veiligheid van een gecertificeerd systeem is daarmee geborgd. Secure2Go is in Nederland, België en Duitsland toonaangevend in deze markt. Zij beschikten daarom als eerste aanbieder over dit strenge keurmerk.

Uiteindelijk kan het om mensenlevens gaan

Voor de gebruikers van een alarmknop is vaak alleen het apparaat en de reactie van de alarmcentrale zichtbaar in het geval van een melding. Na een instructie vertrouwen ze erop dat het werkt. Op de achtergrond wordt bij een gecertificeerd systeem echter constant de beschikbaarheid van de verbindingen gemonitord, is er 24/7 support beschikbaar en worden centralisten continue getraind in het geven van de juiste opvolging aan meldingen van mobiele noodknoppen. Bij een reëel alarm telt immers iedere seconde en mag er geen tijd verloren gaan.

Ook de mobiele noodknop?

Overweegt u net als veel andere organisaties om uw medewerkers uit te rusten met een mobiele noodknop / alarmknop? Dan weet u nu waar u op kunt letten bij de selectie van een betrouwbaar systeem.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here