Home Automotive Diverse vervoersopties voor woon-werkverkeer

Diverse vervoersopties voor woon-werkverkeer

1965
DELEN

Door de verbeterde communicatiemogelijkheden wordt het steeds gemakkelijker te werken waar en wanneer je maar wilt. Dat geldt ook voor ondernemers. Maar ondanks dat kan het bijvoorbeeld wel nodig zijn dat je op locatie werkt bij een klant, of toch naar je bedrijfspand moet om daar medewerkers te helpen of aan te sturen. Je kunt dus zakelijk niet om vervoer heen. Maar welk opties zijn er eigenlijk voor woon-werkverkeer?

Rijden in je privéauto

Moet je vaak naar wisselende locaties die niet altijd goed met het openbaar vervoer te bereiken zijn, dan is een auto toch wel handig. Heb je (nog) niet voldoende vermogen als ondernemer om een zakelijke auto aan te schaffen? Of wil je liever niet te maken krijgen met bijtelling, waarover je inkomstenbelasting moet betalen? Dan kun je ook gewoon je privéauto blijven gebruiken. De zakelijk gereden kilometers kun je vervolgens als vervoerskosten á negentien eurocent per kilometer opvoeren.

Rijden in ‘een auto van de zaak’

Soms kan het wel fiscaal aantrekkelijker zijn om een zakelijke auto aan te schaffen. Ja, als je meer dan 500 kilometer privé per jaar rijdt betaal je bijtelling. Voor geheel elektrisch aangedreven auto’s vier procent, voor alle overige 22 procent. Bij de aanschaf scheelt het wel dat de btw afgetrokken kan worden, dit geldt tevens voor bepaalde tweedehandse auto’s. Wil je helemaal geen omkijken naar verzekeringen en risico op duur onderhoud, dan kun je ook een auto leasen.

Een auto met chauffeur huren

Hoef je maar sporadisch op pad en vind je het zonde hiervoor een zakelijke of privéauto aan te schaffen? En wil je goed gebruik kunnen maken van je reistijd? Dan kun je ook een auto met chauffeur huren. Geen duur tijdverlies als je in de file staat, geen gedoe met het zoeken van een parkeerplek. Niet iedereen kan zich overigens echt ergens in verdiepen tijdens een rit. Maar het is prima om de tijd te gebruiken om je mail te beantwoorden, nog even een leverancier of klant te bellen of je in te lezen in een project. Kost deze optie minder dat jouw eigen uurtarief, dan is het een luxe maar goede keuze.

Met het openbaar vervoer

Omdat de filedrukte in Nederland dit jaar sterk is toegenomen, wordt het ook steeds aantrekkelijker te kijken naar andere vervoersopties dan die over de weg. Moet je bijvoorbeeld iedere dag van Amsterdam naar Den Bosch reizen? Dan is de trein waarschijnlijk sneller dan met de auto gaan. Ook hier weer geen gedoe met files en parkeren, en tijdens je rit kun je ook nog eens werken. Al eerder gaven we vier praktische tips als je met de trein naar je werk reist.

Als ondernemer zakelijk rijden op een scooter

Wist je dat het bij ongeveer 40 procent van het woon-werkverkeer om een afstand van maximaal vijftien kilometer gaat? Geldt dit voor jou ook, dan is het zakelijk rijden van een scooter een goede optie. Op een scooter ben je vaak veel sneller op je eindbestemming (zeker in de grote steden), en ook hier geen last met parkeren. Je kunt een scooter zakelijk aanschaffen. Je betaalt voor privégebruik dan niet automatisch bijtelling, maar moet de kosten voor de privé gereden kilometers opgeven als privévoordeel bij de belastingaangifte. Net als bij de auto is er ook de optie om een scooter te leasen. En ook hier geldt dat je de zakelijke gereden kilometers met een privéscooter mag opvoeren á negentien eurocent per kilometer.

De sportieve ondernemer: op de fiets

Zit je veel tijdens je werk en wil je je reistijd gebruiken om ook gelijk je benodigde dagelijkse portie beweging te krijgen? Dan kun je ook voor de fiets kiezen. Voor afstanden tot een kilometer of tien een prima keuze. Vooral als je midden door de stad moet brengt dit je sneller van a naar b. De Nederlandse overheid wil zakelijk fietsen aantrekkelijker maken en werkt aan een versimpeling van de fiscale fietsregeling per 1 januari 2020. Hierbij gaat het vooral om leasefietsen, die een aanvulling moeten worden op de leaseauto. Ben jij trouwens al bekend met de highspeed e-bike?

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here