Home Tips Dit software systeem maakt je bedrijf veel efficiënter

Dit software systeem maakt je bedrijf veel efficiënter

456
DELEN
Dit software systeem maakt je bedrijf veel efficiënter

Perfect inzicht in je verkoop, logistiek en financiën. Dat wil je toch als ondernemer? Alleen is het lang niet altijd even eenvoudig om dit voor elkaar te krijgen. Verschillende administraties die door elkaar heen lopen en, zeker bij grote bedrijven, aparte afdelingen die elk hun eigen manier van werken hebben. Er is een manier om (vrijwel) alles soepel te laten verlopen. In dit artikel ontdek je alles over het ERP systeem en wat de voor- en nadelen van dit systeem zijn.

Wat is ERP?

ERP staat voor enterprise resource planning. Het doel van een ERP systeem is om klantgerichtheid te vergroten, het maximale uit de productiviteit te halen en de kosten te beheersen. Dat krijg je voor elkaar door de automatisering onder te brengen in één systeem, en dat is het ERP systeem.

Dan kan je denken aan de automatisering van administratieve, financiële, commerciële en logistieke processen. Een goed ERP systeem is gebruiksvriendelijk en gaat je op termijn een hoop besparingen opleveren.

Voordelen ERP

Het gebruik van een ERP systeem heeft een aantal voordelen. Om te beginnen heb je alle informatie op één centrale plek. Perfect overzicht en je kunt je bedrijfsstrategie beter bepalen. Het is ook absoluut een kostenbesparing, op lange termijn. Daarover zo dadelijk meer.

Omdat alle processen dankzij automatisering met elkaar zijn verbonden, werk je sneller en foutloos. Zeker als je een grote onderneming hebt, zoals een technische groothandel, is dit een hele geruststelling. Je bedrijft draait constant, en je wilt dat dit goed en zonder fouten verloopt.

En, zeker niet onbelangrijk, krijg je inzicht in je bedrijfsprocessen. Een ERP systeem geeft je de kans om real-time data over je bedrijf te bekijken. Je kunt hier meteen mee aan de slag. Een voorbeeld: een product is uitverkocht. Dit wordt niet alleen in het magazijn bekend, maar ook meteen op de afdeling inkoop. Gevolg: er is sneller een nieuwe voorraad.

Nadelen ERP

Tegenover de voordelen staat ook een aantal nadelen. Een van de nadelen heeft te maken met de kosten. Het is namelijk best wel een investering om een ERP systeem aan te schaffen. Dat is wel meteen de grootste investering. Bovendien kost het bouwen van het systeem behoorlijk wat tijd. Ieder bedrijf heeft andere processen. Deze moeten op maat worden gemaakt.

Daarnaast moet het personeel wennen aan het nieuwe systeem. Je zal misschien al eens vaker een verandering hebben doorgevoerd in je bedrijf. Veranderen doet pijn, en weerstand is vaak het eerste antwoord van het personeel. Houd hier rekening mee.

Wat gaat het kosten?

Hoeveel de investering gaat kosten, is niet te zeggen. Dat hangt van de grootte van je bedrijf af en hoe je het ERP systeem wilt inrichten. Daarnaast zijn er kosten voor upgrades, onderhoud en trainingen. Wat de exacte kosten gaan zijn, zie je als je de offerte krijgt. Uiteindelijk ga je wel een stuk goedkoper uit zijn dan zonder ERP systeem. Alleen de beginperiode is vanwege de investering aan de prijzige kant.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here