Home Financieel Dit moet je weten over een lening voor je zaak

Dit moet je weten over een lening voor je zaak

722
DELEN
Dit moet je weten over een lening voor je zaak

Hoewel je een onderneming opzet om hier geld mee te gaan verdienen, moet er ook geld ingestoken worden. Investeren is bijvoorbeeld nodig als er startkapitaal nodig is, of je een bedrijfspand wil kopen of verbouwen. Of als je apparatuur of machines moet kopen of medewerkers in dienst wil nemen. Heb je als ondernemer niet voldoende eigen kapitaal hiervoor? Dan kun je er een lening voor afsluiten. Hieronder lees je meer over zaken waar je op moet letten bij het afsluiten van een zakelijke lening, en de risicoschatting door de geldverstrekker.

Aandachtspunten bij het afsluiten van een lening

Wil je een lening voor je zaak afsluiten, dan is het belangrijk vooraf te berekenen wat de kosten ervan zijn. De lening moet immers financieel wel mogelijk zijn. De kosten hangen onder andere af van het type aflossing (annuïtair of lineair), de hoogte van de rente, de looptijd en de afsluitprovisie. Verder is het ook goed om naar de overige voorwaarden te kijken. Soms is het bijvoorbeeld niet mogelijk een bedrijfslening vervroegd boetevrij af te lossen.

Een zakelijke lening is in de meeste gevallen online aan te vragen en af te sluiten. Als ondernemer vul je alle gevraagde gegevens in, waarna de geldverstrekker deze gaat controleren en een risicoschatting maakt. Vaak krijg je al binnen 24 uur te horen of de aanvraag goedgekeurd is.

De risicoschatting door de geldverstrekker

De risicoschatting door de geldverstrekker

Een geldverstrekker leent niet zomaar geld uit. Ze willen voorkomen dat ze te vaak te maken krijgen met leningen die niet terugbetaald kunnen worden. Daarom maken ze een inschatting van het risico dat ze lopen. Hiervoor willen ze bijvoorbeeld weten hoe je onderneming er momenteel financieel voorstaat (rentabiliteit, solvabiliteit en liquiditeit), en wat het doel en de verwachte opbrengsten van de investering zijn. Indien je als ZZP’er actief bent kan het ook zijn dat er gekeken wordt of je voldoende privévermogen hebt om financiële klappen op te vangen.

Daarnaast kan bij ondernemers die hoofdelijk aansprakelijk zijn, zoals bij een eenmanszaak, vof of ZZP’er, een BKR-check plaatsvinden. Sommige kredietverstrekkers willen namelijk graag weten of de persoon die de lening aanvraagt eerder financiële problemen heeft gehad. Er zijn echter ook weer andere kredietverstrekkers die bij de aanvraag van een zakelijke lening alleen kijken naar de jaarcijfers, of als voorwaarde een minimale omzet hanteren.

Een goede voorbereiding is het halve werk!

De voorbereiding van de aanvraag van een zakelijke lening kost energie en tijd. Hoewel je het liefst natuurlijk zoveel mogelijk tijd besteed aan het echte ondernemen is het belangrijk een leningaanvraag goed voor te bereiden. Dit geeft een betrouwbare beeld bij de geldverstrekker en bevordert het beoordelingsproces van de aanvraag.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here