Home Lifestyle Diëten op kosten van de fiscus: het kan

Diëten op kosten van de fiscus: het kan

2468
DELEN

Overgewicht is ook in Nederland een groot probleem. Cijfers van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu tonen dat ook aan: ruim 49% van de volwassen Nederlanders heeft te kampen met overgewicht. Voor sommigen is afvallen en een gezonde levensstijl misschien een wens, maar voor anderen is het niets minder dan een medische noodzaak.

In dat tweede geval hebben we alvast goed nieuws: mogelijks is jouw dieet aftrekbaar voor de belasting. Hoe dat komt? Het kan gaan om zogenaamde zorgkosten, dat leert ons althans een uitspraak door het Hof van Amsterdam. Wat valt er te leren uit deze uitspraak? Wij onderzochten het grondig.

De uitspraak van het Hof van Amsterdam

Voor het Hof van Amsterdam werd de fiscale aftrekbaarheid geclaimd van twee diëten. Het ging om een koemelkeiwitvrij dieet en een energieverrijkt dieet in combinatie met een lactosebeperking. De totale forfaitaire aftrek bedroeg € 1.300, maar de Belastingdienst wilde enkel een aftrek tot een bedrag van € 200 accepteren. De reden voor die afwijzing: het dieet werd volgens de Belastingdienst onvoldoende gestaafd.

Die staving konden we vinden bij een verklaring van een arts die al dateerde uit 2005. De arts raadde hier aan om een levenslang dieet te volgen. De Belastingdienst vond dat onvoldoende om jaren later de gemaakte kosten te staven. Het Hof floot de Belastingdienst echter terug: die verklaring was wél voldoende om aan te nemen dat de belanghebbende beide diëten diende te volgen. De belanghebbende had dan ook recht op de volledige forfaitaire aftrek.

Besluit 1: Erkenning van de voorwaarden

In de eerste plaats houdt deze uitspraak een erkenning in van de voorwaarden voor de aftrekbaarheid van dieetkosten. Zo moet het dieet nog steeds gevolgd worden op voorschrift van een diëtist of arts. Ook wijst het Hof er nog steeds op dat het dieet genoteerd moet staan in één van de zogenaamde dieetlijsten. Deze dieetlijsten worden jaarlijks opnieuw geactualiseerd.

Een koemelkeiwitvrij dieet levert in 2017 bijvoorbeeld een forfaitaire aftrek op van € 300, althans als het werd voorgeschreven in functie van voedselovergevoeligheid. Op die manier heeft ieder dieet zijn eigen voorwaarden en aftrekbare bedragen. Voldoe je aan die voorwaarden? Dan is het dieet aftrekbaar voor de belasting.

Besluit 2: Geen strikte interpretatie “voorschrift”

De uitspraak van het Hof toont aan dat er geen strikte interpretatie is van het begrip “voorschrift”. Het is met andere woorden zeker niet zo dat er jaarlijks opnieuw een voorschrift verkregen dient te worden door de arts of diëtist. Indien de arts aangeeft dat het dieet levenslang dient gevolgd te worden, dan moet de Belastingdienst dit accepteren en is het dieet aftrekbaar voor de belasting.

Besluit 3: Je moet de uitgavestukken kunnen voorleggen

Zomaar een compensatie claimen, dat kan niet. Als belastingplichtige zal je nog steeds de gemaakte dieetkosten moeten kunnen aantonen. We hebben het uiteraard over bonnetjes of facturen die het exact betaalde bedrag weergeven. Die bedragen kunnen dan fiscaal in mindering gebracht worden, maar dat tot het maximum zoals aangegeven in de dieetlijsten.

Samengevat: dieet aftrekbaar voor de belasting, maar …

Een dieet in het kader van een gezonde lifestyle is mogelijk, maar om ook aftrekbaar te zijn voor de Belastingdienst gelden andere voorwaarden. Zo moet het voorgeschreven zijn door een arts of diëtist, moet het horen bij het ziektebeeld zoals het omschreven wordt in de dieetlijst en moet het dieet uiteraard ook zelf opgenomen zijn in zo’n dieetlijst.  Enkel onder die voorwaarden is een dieet aftrekbaar voor de belasting.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here