Home Financieel Deze financiële aspecten komen kijken bij het starten van een onderneming

Deze financiële aspecten komen kijken bij het starten van een onderneming

1267
DELEN
Financiële aspecten onderneming

Ga je een onderneming starten dan zijn er meerdere financiële aspecten om rekening mee te houden. Er is veel informatie die tot je komt bij de start van een onderneming en het financiële plaatje moet natuurlijk kloppen. Er zijn een aantal vaste kosten die je moet betalen. Denk maar aan de inschrijving bij de Kamer van Koophandel. Daar moet je 50 euro betalen voor de inschrijving. Dat is eenmalig en niet veel, maar het kost wel geld. Richt je een BV op dan komen er ook nog notariskosten bij. De totale kosten zijn overigens afhankelijk van de branche en de werkzaamheden die je uitvoert.

Zakelijke kosten

Het is handig om een overzicht te maken van de zakelijke kosten waar je als startende ondernemer mee te maken krijgt. Een van de financiële aspecten heeft betrekking op de inkomstenbelasting en btw-aangifte. Ook ben je als ondernemer verplicht om een aanslag inkomensafhankelijke bijdrage te betalen. Heb je een website of laat je die maken dan krijg je met meerdere kosten te maken. Bijvoorbeeld met het hosten van de website en de domeinnaam. Dan is het de vraag of je zelf de boekhouding gaat doen of dat uitbesteedt.

Het is mogelijk om een boekhouder in te huren of de boekhouding zelf bij te houden in een online boekhoudprogramma. De bedrijfsmiddelen zijn afhankelijk van de branche waarin je gaat werken. Als aannemer of timmerman heb je gereedschappen en materialen nodig. Ook een bedrijfswagen of bestelbus zijn als zakelijke kosten aan te merken. Zo zijn er nog veel meer financiële aspecten waar je mee te maken krijgt. Of ga je een kantoor openen? Dan zijn er kantoormeubelen nodig en natuurlijk ook een laptop en mobiele telefoon.

Verzekeringen en pensioen

Pensioen onderneming

Er zijn verder financiële aspecten die te maken hebben met risico´s die je loopt. Bijvoorbeeld met financiële gevolgen door schade die aan jouw bedrijf te wijten is. Er zijn wat dat betreft meerdere zakelijke verzekeringen die van pas komen. Bijvoorbeeld een beroepsaansprakelijkheidsverzekering voor adviserende beroepen of een arbeidsongeschiktheidsverzekering. Of een verzekering om je te beschermen tegen schade die je tijdens je werk veroorzaakt. Heb je ook al nagedacht over je pensioen. Een ondernemer bouwt geen zelfstandig pensioen op en moet dat zelf zien te regelen. Dat is mogelijk door een lijfrente af te sluiten, waarbij je dan wel fiscaal voordeel hebt als je de jaarruimte benut. Het is ook mogelijk om zelf te sparen voor het pensioen.

Marketing

Een onderneming starten vanuit het niets betekent onbekendheid en die moet veranderen in bekendheid. In elk geval bij de doelgroep die je als ondernemer voor ogen hebt. Marketing kent ook een financieel aspect. Bijvoorbeeld als je reclamemiddelen inzet of reclameproducten gaat maken. Het starten van een online advertentiecampagne kost geld en een advertentie in de krant eveneens. Dat geldt ook voor het maken van bijvoorbeeld flyers of het laten bedrukken van relatiegeschenken met je bedrijfslogo. Er zijn dus allerlei financiële aspecten om rekening mee te houden als je een onderneming gaat starten.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here