Home Lifestyle Denk aan je pensioen, ook als zzp’er

Denk aan je pensioen, ook als zzp’er

563
DELEN
Denk aan je pensioen, ook als zzp’er

Zzp’er zijn brengt verschillende voordelen met zich mee die je niet hebt wanneer je in loondienst bent. Dat zijn vooral vrijheden zoals zelf je werkzaamheden kunnen kiezen, geen baas boven je hebben, werken wanneer je wilt en vrij zijn wanneer je wilt. Maar er kleven ook een aantal nadelen aan. Eén van die nadelen is dat je niet naast je AOW ook pensioen opbouwt.

Niet meer voor je geregeld

Wanneer je in loondienst bent, kan je werkgever een deel van je loon in en legt hij een deel bij om voor jouw pensioen te sparen. Hier hoef je niets voor te doen. Wanneer je eigen baas wordt, is dit opeens niet meer geregeld voor je. Je moet zelf op zoek naar een manier om geld opzij te zetten voor je pensioen, en om een pensioen op te bouwen moet je nu een deel van je inkomsten reserveren. Om die reden kiezen veel zzp’ers ervoor om geen pensioenopbouw op te bouwen. Of stellen het uit. Dit is gevaarlijk, want dan is je inkomen straks te laag.

Pensioen opbouwen als zzp’er

Als zelfstandige heb je – net als iedere werkende in Nederland – recht op een AOW als je de AOW-gerechtigde leeftijd bereikt. In 2020 bedraagt de AOW € 1.270,67 bruto per maand voor een alleenstaande en € 870,03 bruto per maand voor samenwonenden. Je kunt vervolgens zelf bepalen of je nog een aanvullende oudedagsvoorziening wilt. Dit kan via een lijfrente bij een verzekeraar, bank of beleggingsinstelling. Daarnaast kun je ook gebruikmaken van je fiscale oudedagsreserve. Daarnaast is tijdelijk een eventuele vrijwillige voortzetting van de pensioenregeling bij een voormalig werkgever mogelijk, evenals doorsparen of beleggen zonder belastingvoordeel. Om erachter te komen hoeveel pensioen je later nodig hebt, is het verstandig om je huidige situatie in kaart te brengen: heb je al iets geregeld voor je pensioen? Hoe zit het met je AOW? Heb je een partner? Hoe is zijn/haar pensioen dan geregeld? Hoeveel geld kun je maandelijks inleggen? En wat zijn je vaste lasten (huur, hypotheek) als je met pensioen gaat? Zet dit goed op een rijtje voor jezelf.

Meer over lijfrente

Zoals gezegd is één manier om als zzp’er voor je oude dag te zorgen door lijfrente op te bouwen. Dit doe je doorgaans bij een bank, een verzekeraar of bij beleggingsinstelling. Door geld op een rekening of in een verzekering te storten dat voor jou wordt beheerd of belegd, bouw je een kapitaal op voor je oude dag. Dit kapitaal wordt in termijnen aan jou uitgekeerd wanneer je stopt met werken. De premie die je betaalt voor lijfrente is fiscaal aftrekbaar. Er zit wel een maximum aan wat je maximaal kunt inleggen. Dit noemt men de fiscale jaarruimte. Bij arbeidsongeschiktheid kun je eerder bij je geld en je gespaarde geld wordt uitgekeerd aan je nabestaanden bij overlijden voordat je met pensioen bent.

ZZP pensioen

Wat is ZZP Pensioen?

Wellicht heb je wel al eens gehoord van het product ZZP Pensioen. Maar wat houdt ZZP pensioen nu eigenlijk in, behalve uiteraard pensioen opbouwen als zzp’er? ZZP Pensioen is een merk van a.s.r. en is een lijfrenteproduct waarbij je een beleggingsrekening kunt openen. Hiermee bouw je dan zelf je oudedagsvoorziening op. Hoeveel geld je hierop stort en hoe vaak je stort, is helemaal aan jou zelf. Het geld dat jij op de beleggingsrekening stort, wordt voor jou belegd. Naarmate jouw pensioendatum dichterbij komt, wordt het beleggingsrisico geleidelijk afgebouwd: er wordt dan voor jou steeds minder in aandelen belegd en steeds meer in obligaties. Dit noemen we ook wel ‘lifecycle beleggen’.

Fiscale Oudedagsreserve

We noemden eerder ook al de Fiscale Oudedagsreserve. Dit biedt jou als zzp’er de mogelijkheid om een deel van je winst te reserveren voor je pensioen. Je betaalt dan geen inkomstenbelasting over de toename van je oudedagsreserve. De oudedagsreserve is in een boekhoudkundige reservering: het is in feite uitstel van belasting over een deel van je inkomen. Anno 2020 is het toegestaan om maximaal 9,44% van jouw winst, vóór ondernemersaftrek, toe te voegen aan je oudedagsreserve. Dat bedrag is wel gemaximeerd tot € 9.218 per maand. Je oudedagsreserve mag ook niet hoger worden dan het eigen vermogen in jouw onderneming. Zodra jij jouw onderneming staakt – bijvoorbeeld bij pensionering – valt jouw oudedagsreserve vrij. Op dat moment betaal je wel in één keer belasting over het al het vrijgekomen geld.

Fiscale oudedagsreserve én lijfrente

Om te voorkomen dat je in één keer belasting betaald over al het geld dat vrijkomt voor jouw pensioen bij de fiscale oudedagsreserve, kun je een lijfrente-uitkering aankopen. Over deze uitkering, die dan niet in één keer geschiedt, betaal je ook inkomstenbelasting. Je betaalt echter minder inkomstenbelasting over de uitkeringen die je ontvangt na het bereiken van jouw AOW-leeftijd dan daarvoor. Je kunt je oudedagsreserve ook al eerder geheel of gedeeltelijk afstorten in een lijfrenteproduct zoals ZZP Pensioen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here