Home Blogs De voor- en nadelen van zakelijk elektrisch leasen

De voor- en nadelen van zakelijk elektrisch leasen

731
DELEN
Ondernemer auto leasen

De meeste ondernemingen kiezen voor lease als het om bedrijfsauto’s gaat. Het is nu eenmaal meer flexibel dan het aankopen van auto’s. Als ondernemer weet je waar je gedurende de leaseperiode aan toe bent wat betreft de vaste kosten van je wagenpark en de variabele kosten zijn in het algemeen beter te overzien. Voor de meeste ondernemers kent het systeem van operational en financial lease dan ook geen geheimen. Waarom zou je kiezen voor zakelijk elektrisch leasen op dit moment? De voor-en nadelen zijn hieronder op een rijtje gezet.

1. De overheid stimuleert het elektrisch rijden.

Omdat het elektrisch rijden door de overheid wordt gestimuleerd zijn er een aantal fiscale voordelen voor het zakelijk elektrisch leasen:

Motorrijtuigenbelasting

Tot en met 2024 hoeft er geen MRB te worden betaald voor (volledig) elektrische auto’s. Dat scheelt al gauw een paar honderd euro per jaar in vergelijking met een vergelijkbaar model op fossiele brandstof. In het jaar 2025 zal er nog een korting gelden van 75% op de MRB, daarna is onbekend wat er gaat gebeuren, Het is uiteraard realistisch te voorspellen dat op langere termijn de korting zal verdwijnen, maar allicht er een toeslag zal komen voor niet-elektrische auto’s.

Belasting personenauto’s en motorijwielen

Ook de BPM wordt niet berekend op volledig elektrische auto’s. Dat scheelt uiteraard fors op de leaseprijs omdat daardoor de prijs van de auto beduidend lager is dan met BPM. De huidige BPM is gebaseerd op de uitstoot van CO2 van een personenauto. Tot en met 2024 zal deze vrijstelling in ieder geval blijven bestaan.

2. De variabele kosten bij zakelijk leasen zijn lager.

Even afgezien van de huidige hoge prijs van benzine is er sowieso een groot verschil in het elektrisch rijden of op fossiele brandstof. Het maakt daarbij wel verschil waar er wordt ‘getankt’ met een elektrische auto. Thuis of bij een eigen laadpaal van de zaak is beduidend voordeliger dan onderweg een laadpaal zoeken. Het is derhalve een afweging om de beste manier van opladen te realiseren.

3. De onderhoudskosten zijn lager.

De elektromotor heeft veel minder bewegende delen dan een auto met een motor die op fossiele brandstof rijdt. De kans op slijtage is derhalve minder. Dat merk je in de tarieven voor zakelijk elektrisch leasen. Het is nog niet bekend in hoeverre de elektromotor gemiddeld ook langer meegaat dan brandstofmotoren.

De nadelen van elektrisch rijden

1. Elektrische auto’s zijn duurder in aanschaf

Hoewel er steeds meer fabrikanten komen die elektrische auto’s maken, is de prijs van een elektrische auto hoger dan een vergelijkbaar model op fossiele brandstof. Het is nog niet duidelijk wanneer het omslagpunt zal worden bereikt. Daarbij geldt echter wel dat ieder groot automerk inzet om zo snel mogelijk vooral elektrische auto’s te fabriceren. Tesla is allang niet meer de enige.

2. Het aantal laadpunten is relatief nog beperkt.

Het is zeker in ons land gewenning dat er overal op slechts enkele minuten rijden een benzinestation is waar je fossiele brandstof kan tanken. Laadpalen voor elektrische auto’s komen er steeds meer, maar het aantal punten is nog beperkter. Daar staat tegenover dat je de auto ook thuis of via een laadpaal bij het bedrijf kunt opladen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here