De horeca heeft te maken met een groot probleem: het personeelstekort lijkt maar niet af te nemen. En dat terwijl de branche in een rap tempo groeit en het personeel het niet meer kan bijbenen. Fabrikanten spelen hier slim op in door de komst van slimme apparatuur. Een welkome innovatie in drukke horeca keukens, merkt horeca apparatuur leverancier GastroDeals.
Handen te kort
Er is een groot tekort aan personeel in de horeca. Zo groot zelfs, dat sommige ondernemers zich genoodzaakt voelen om de deuren van hun zaak te sluiten. Ze kunnen het letterlijk niet meer aan. Het aantrekken én behouden van personeel speelt een centrale rol in het probleem. De werktijden, werkomstandigheden en de onzekere groeiperspectieven maken de horeca geen aantrekkelijke werkgever. Bovendien zit de branche in de lift. We eten en drinken weer massaal buiten de deur. Naar verwachting zijn er in 2025 60.000 tot 67.000 mensen in de bediening nodig en 16.000 en 17.800 koks. Dat zijn ongeveer 100.000 meer horeca medewerkers dan nu.
De horeca keuken van de toekomst
Fabrikanten spelen handig in op het aanhoudende personeelstekort. Door zelfdenkende en slimme apparatuur, kan veel werk uit handen genomen worden in horeca keukens. Nu er geen eenvoudige oplossing blijkt te zijn voor het oplossen van het aanhoudende personeelstekort, lijkt de slimme keuken steeds meer de horeca keuken van de toekomst te zijn. Een ontwikkeling die leverancier GastroDeals al een tijdje zag aankomen. “Automatische friteuses die zelf de mandjes uit het vet tillen zodra de friet perfect gefrituurd is, ovens met voorgeprogrammeerde bereidingsprogramma’s, koffiemachines die zichzelf reinigen en een drankenkoelkast die zelf een seintje geeft aan de groothandel zodra de voorraad afneemt. Dit is geen toekomstmuziek, deze apparatuur is al op de markt”, legt bedrijfsleider Paul van Gessel uit. Technische innovaties maken de horeca keuken slimmer en halen de druk uit de keuken. Van Gessel verwacht dat horeca keukens in de toekomst steeds meer met slimme apparatuur gaan werken. Toch denkt hij niet dat de keukenbrigade helemaal vervangen gaat worden. “Koken blijft mensenwerk. De passie en liefde die een chef in een gerecht stopt, kan nooit vervangen worden door een apparaat.” sluit Van Gessel af.