Home Blogs De juiste verlichting in een bedrijfspand

De juiste verlichting in een bedrijfspand

1343
DELEN

Aan de verlichting in een bedrijfspand wordt andere eisen gesteld dan een verlichting in een woning. Het moet immers vooral geschikt moet zijn om in te werken, en de praktische waarde gaat vaak boven esthetiek. Bedrijfspanden hebben daarnaast ook nog eens vaak een groot vloeroppervlakte per verdieping, en maar weinig of geblindeerde ramen. Doordat er dus weinig daglichttoetreding is, is verlichting erg belangrijk. Waar moet je allemaal aan denken bij het kiezen van de juiste verlichting?

De verplichte minimale sterkte van het licht

Ingespannen zitten te werken, bijvoorbeeld achter de computer, met te weinig licht. Wie kent niet de hoofdpijn en vermoeide ogen die daar al snel op volgen? Voor een gezonde werkruimte dient overal in een bedrijfspand een minimale verlichtingssterkte te zijn. Deze wordt aangeduid in lux. In overige ruimten gaat het om 200 lux, maar de verlichting dient sterker te zijn op specifieke werkplaatsen. Bij het directe werkvlak, ook wel Em genoemd, moet er 500 lux zijn. In het gebied van 50 centimeter rondom het taakgebied nog minimaal 333 lux.

Het belang van de juiste kleurtemperatuur van licht

In woningen vinden de meeste mensen een warmwit licht het meest sfeervol en comfortabel. Dit licht heeft vaak een lage kleurtemperatuur van 2700 of 3000 K. Dit creëert een gezellige en knusse sfeer. In een bedrijfspand moet er echter gewerkt worden. Onderzoek heeft aangetoond dat bij koel, wit en hard licht mensen productiever zijn. Daarom is binnen een kantoorpand verlichting met een kleurtemperatuur van 4000 K meer gewoon. Neutraal en koel wit licht geeft ook nog eens een meer zakelijke uitstraling.

Diffuus licht als basis van een verlichtingsplan…

En hoe dien je een ruimte dan goed te verlichten, zeker met veel minder daglichttoetreding? De basis vormt diffuus licht. Dit heeft weinig schaduwwerking en zorgt voor een mooie egale verlichting van een ruimte. Vooral in een ruimte waarin men op computers werkt is dit type verlichting erg belangrijk. Je hebt namelijk geen last van hinderlijke lichtweerspiegelingen in je beeldscherm. Vaak wordt voor diffuus licht paneellampen gebruikt, doordat dit lichttype erg lijkt op daglicht.

… Aangevuld met functionele verlichting

Om te zorgen voor voldoende lichtsterkte worden diffuus licht vaak aangevuld met functionele, gerichte verlichting. Hierbij kun je denken aan tafel-, sta- of wandlampen. Omdat op het ene moment van de dag meer extra licht nodig kan zijn dan het andere, is het fijn als deze verlichting dimbaar is. Ook functionele verlichting dient overigens geen schaduwen te maken op je werkblad, of in je ogen of op je computerscherm te vallen. Hier moet nog beter op gelet worden dan bij diffuus licht, doordat het juist om gerichte lampen gaat.

Onderdeel van een duurzaam bedrijfspand

Licht dat niet spiegelt en rustig voelt aan de ogen is essentieel voor een fijn werkklimaat. Maar bij de keuze voor verlichting spelen nog meer factoren een rol, zoals het energieverbruik. Jij wil immers toch ook een duurzaam kantoor en een lage elektriciteitsrekening? Het beste is te kiezen voor lichtbronnen met een laag verbruik en lange levensduur, zoals ledlampen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here