Home Financieel De invloed van schenken op je financiële situatie

De invloed van schenken op je financiële situatie

1229
DELEN
De invloed van schenken op je financiële situatie

Het is belangrijk om een goed overzicht te hebben van de zaken die belangrijk zijn voor je echt daadwerkelijk gaat schenken. Wat is de invloed hiervan op je financiële situatie en is schenken überhaupt verstandig?

Vaak hoor je om je heen dat schenken voordelig is als je leeft, zo kan je jaarlijks een bedrag belastingvrij schenken aan je kind of kleinkind. Dat kan hij of zij dan mooi gebruiken voor bijvoorbeeld een studie. Maar de vraag is of schenken wel verstandig is ook kijkend naar jouw financiële situatie.

Allereerst is het belangrijk om te bekijken of je zelf voldoende geld over hebt om je levensstijl zoals je die nu hebt te kunnen blijven behouden, niet alleen nu maar ook voor in de toekomst. Kijk daarbij ook naar je pensioen, het kan er nu allemaal rooskleurig uitzien maar als je pensioen belabberd is, is schenken dan wel de juiste keuze? Maar ook wat zijn je wensen nog in de toekomst? Verhuizen? Verre reizen?

Is er ruimte om te schenken?

Een vermogensbeheerder als Evi van Lanschot kan je helpen om een helder beeld te schetsen. Ze kunnen een analyse maken van de huidige en toekomstige inkomens en aan de hand daarvan een inzicht geven of er ruimte is om te gaan schenken aan een kind.

Vaak is het zo dat het vermogen ook is opgebouwd in stenen, zoals in een woonhuis. Of bijvoorbeeld in een vakantiehuis. Dan lijkt het dat er op dit moment niet voldoende middelen zijn om te schenken. Maar ook in deze situatie is er door middel van notariële schulderkenning toch een mogelijkheid tot schenken. Echter zit er dan weer een rente aan verbonden.

Is er ruimte om te schenken

Langstlevende van de ouders

Bij een gezin waar helaas één van de ouders al is overleden, is de vraag: hoe is de nalatenschap van de overleden ouder afgewikkeld? Erg belangrijk. Regelmatig is het zo dat de langstlevende ouder een schuld aan de kinderen. Deze schuld wordt bij overlijden van de langstlevende ouder afgelost. Kinderen hoeven over dit bedrag dan geen erfbelasting meer te betalen. Die schuld kan door bijschrijving van rente of door intering op spaargeld of beleggingen al groter zijn dan de bezittingen van de langstlevende ouder. Het is zo dat er dan bij het overlijden van de langstlevende ouder geen erfbelasting meer verschuldigd.

Meestal is heeft men geen bewust idee van deze situatie. Deze schuld aan de kinderen is namelijk in de aangifte inkomstenbelasting van de langstlevende ouder niet zichtbaar. Die lijkt op papier dan een positief vermogen te hebben, terwijl dat feitelijk niet zo is. Dan ben je in de veronderstelling dat schenken fiscaal aantrekkelijk is, maar als je meer schenkt dan het vrijgestelde schenkingsbedrag ga je juist meer belasting betalen.

Kortom: het is belangrijk niet zomaar te schenken maar dit altijd in overleg te doen met iemand die verstand heeft van de regels.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here