Home Blogs De hypotheekrente stijgt. Wat doet de spaarrente?

De hypotheekrente stijgt. Wat doet de spaarrente?

1062
DELEN
De hypotheekrente stijgt. Wat doet de spaarrente

De hypotheekrente stijgt naar verwachting de komende maanden licht. Kunnen we ook een stijging van de spaarrente verwachten. U leest het hier.

Wie al een tijd een hypotheek heeft weet het: als de hypotheekrente hoog is, dan is de rente uw spaarrekening ook hoog. Nu de eerste geldverstrekkers een renteverhoging aankondigen, kunnen we binnenkort een verhoging van de spaarrente verwachten. Toch?

Helaas, uw geduld wordt nog even op de proef gesteld. Hypotheekaanbieders reageren met hun renteverhoging vooral op de gestegen kapitaalmarktrente. Deze loopt momenteel op omdat beleggers meer vertrouwen hebben gekregen in economische groei.

Ook stopt de Europese Centrale Bank eind 2018 met het opkoopprogramma. Deze stimuleringsmaatregel voor de economie drukt de ‘lange rente’ waardoor lenen en investeren aantrekkelijk worden. Door deze stimulus af te bouwen stijgt de kapitaalmarktrente. Dit is een belangrijke graadmeter voor de hypotheekrente.

Dit maakt nu de hypotheekrentes vergelijken interessant

De spaarrente is meer afhankelijk van de lage beleidsrentes die de centrale bank op dit moment voert. Ook dit beleidsinstrument moet de economie stimuleren. Bij een lage spaarrente zijn consumenten namelijk meer geneigd om geld uit te geven. De ECB heeft aangegeven pas na de zomer van 2019 een verhoging van de beleidsrentes te overwegen.

Zolang deze beleidsrentes laag blijven, gaat de spaarrente dus niet omhoog. Sterker nog, de spaarrente kan nog verder dalen. Op dit moment is de belangrijkste graadmeter voor de spaarrente negatief -0,4%. Banken hebben dit echter nog niet volledig doorberekend aan de klant.

Om af te sluiten met een positieve noot. De verwachtingen voor de economie zijn goed. Dus het is een kwestie van tijd voordat ook de spaarrente weer gaat stijgen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here