Elektriciteit is zo vanzelfsprekend dat we er nauwelijks bij stilstaan, totdat de stroom uitvalt of er iets aangepast moet worden in huis. Klussen waarbij elektriciteit in het geding is, vergen kennis van zaken en goed materiaal. Bij Elektrobode.nl hebben ze alles wat nodig is voor de vakman maar ook voor de klusser. Een aantal zaken moet je altijd in de gaten houden als je met elektriciteit werkt. Veilig werken met stroom kan alleen als je de juiste keuzes maakt en weet wat je doet.
1. Schakel de stroom uit
Het lijkt misschien vanzelfsprekend en toch gebeuren er dagelijks ongelukken mee. Schakel altijd de groepsschakelaar in de zekeringkast uit voor je aan de slag gaat met elektriciteit. Controleer ook altijd daarna nog een keer of de stroom ook echt is uitgeschakeld. In de zekeringkast vind je ook de aardlekschakelaar. Deze schakelt alle groepen, automatisch als er bijvoorbeeld kortsluiting optreedt. Los het probleem dan eerst op voordat je de schakelaar weer omzet.
2. Ken je kleuren
De moderne elektriciteitssystemen kennen vier standaard kleuren voor de draden die worden gebruikt.
- Bruin wordt ook wel fasedraad genoemd. Deze wordt gebruikt om de stroom aan te voeren.
- Blauw kennen we als de nuldraad. De blauwe draad voert de stroom weer af
- Zwart is de schakeldraad. Deze zorgt voor de verbinding. Hierbij kan je denken aan een schakelaar op afstand bij een lamp
- De aardedraad zorgt voor het contact met de aarde.
3. Het materiaal
Voor de aanleg van elektriciteit in huis wordt gebruik gemaakt van standaard materialen. De leidingen lopen vrijwel altijd door 16 mm kunststofbuizen. Er zijn ook haakse bochten te kopen en de draden trek je door de leidingen met een buikveer. Met moffen verbind je leidingen met elkaar. Als de leidingen niet door de muur lopen maar erlangs, worden er zadels gebruikt om die goed te bevestigen. Bij bochten gebruik je extra zadels voor een stevige constructie. Om schakelaars of stopcontacten te kunnen plaatsen, worden dozen geplaatst. Hierin worden de draden kleursgewijs bevestigd met lasklemmen of laskoppen. Het aansluiten van elektriciteit hoeft dus niet moeilijk te zijn als je weet wat je doet.
Handige weetjes
Als je met elektriciteit aan de slag gaat, wanneer je bijvoorbeeld gaat verduurzamen, is het handig om het volgende te weten:
- Ronde buizen waar de leidingen door lopen, zijn beslist niet decoratief in uw woning. Als ze niet weggewerkt kunnen worden via het plafond of de muur zijn platte buizen een goed alternatief. Deze zijn veel decoratiever en vormen eerder een geheel met de wand of het plafond. Ze zijn ook eenvoudig in het gebruik. Je legt de draad erin en klikt ze gewoon dicht.
- Als je begint met het aansluiten van de elektriciteit doe je dat het handigst door te starten bij een doos waar de bruine en blauwe draad naast elkaar liggen.
- Als je het werk of de risico’s van het werken met elektriciteit niet voldoende kan inschatten, kies dan voor het inschakelen van een erkende elektra installateur.