Het zakelijk verliezen van data kan catastrofaal zijn. Bouwtekeningen, ontwerpen, klantenbestanden: stuk voor stuk mogen ze niet verloren gaan. Idealiter maak je dan ook tijdig een back-up. Maar wat als het alsnog misloopt en je geen back-up hebt om een en ander te herstellen? In zo’n geval is het belangrijk om niet in paniek te raken. Soms is het immers nog mogelijk om de data te herstellen. Hieronder lees je wat je wel en net niet mag doen bij dataverlies.
Stop meteen waar je mee bezig was
Indien jouw bestanden met de noorderzon verdwenen zijn, is het vooral belangrijk om meteen actie te ondernemen. Of eigenlijk: helemaal niets te doen. Je mag immers geen bestanden meer opslaan of verplaatsen. Ook het installeren van een nieuw programma kun je maar beter niet doen. Dat is meteen ook de reden waarom een Recovery Programma slechts zelden werkt. Met dergelijke betaalde programma’s gooi je vaak goed geld achter slecht geld aan. Hoor je tot slot vreemde geluiden? Dan zet je onmiddellijk jouw systeem uit. In het andere geval kan de schade aan de harde schijf sterk oplopen.
Negeer overigens ook de fabeltjes die je op het internet soms leest. Automatische recoverytools zoals Recuva kunnen bijvoorbeeld geen data herstellen bij fysieke schade en ook het opnieuw installeren van het besturingssysteem zal jouw bestanden niet redden. Indien alleen het besturingssysteem is vastgelopen, is het interessanter om de harddisk als slave te koppelen om zo louter de harddiskinhoud te lezen. Begrijp je niet meteen wat we hiermee bedoelen? Dan is het geen goed idee om zelf te trachten het dataverlies te verhelpen.
Open nooit zelf een harde schijf!
Soms treedt dataverlies op ten gevolge van een fysieke impact. Denk bijvoorbeeld aan een computer die tijdens het verhuizen van het kantoor uit de handen glipte. In zo’n geval mag je de harde schijf nooit openschroeven of intern aanraken. Dit kan immers rampzalige gevolgen hebben. Natuurlijk zullen specialisten op vlak van Data Recovery dat wel doen, maar zij doen dat dan in 100% stofvrije omgevingen die daar speciaal voor ontworpen werden. Zelf aan jouw harde schijf sleutelen of het überhaupt nog maar openen, is dan ook een heel slecht idee. Soms is het immers louter de leeskop die beschadiging opliep, maar vererger je door het openen van de harde schijf vervolgens zelf de schade.
Wat doe je dan wel na dataverlies?
Respecteerde je voorgaande do’s-and-don’ts? Dan is dat alvast een eerste stap in de goede richting. Hiernaast is het overigens belangrijk om ook meteen goed te noteren wat je aan het doen was toen het dataverlies optrad. Noteer concreet de acties die je op dit moment ondernam en welke programma’s je gebruikte. Was je gewoon aan het surfen op het internet? Was je een programma aan het installeren? Of was je de foto’s op jouw computer even aan het verplaatsen? Voor een specialist is dit vaak cruciale informatie. Noteer eveneens welke bestanden je zeker terug hoopt te zien en waar zij zich bevinden. Schakel vervolgens een expert in die jou kan helpen.
Nu maar duimen dat zo’n expert redding brengt… Gelukkig is dit in ruim 95% van de gevallen wel het geval!