Home Nieuws De digitale betaalrevolutie zet door: waarom iedereen straks contactloos gaat betalen

De digitale betaalrevolutie zet door: waarom iedereen straks contactloos gaat betalen

1824
DELEN
De digitale betaalrevolutie zet door waarom iedereen straks contactloos gaat betalen

De voordelen zijn talrijk en het is dan ook niet vreemd dat binnen minder dan twee jaar iedereen contactloos moet kunnen betalen. Voor ondernemers met winkels betekent dat echter wel een omslag. Maar de nadelen wegen niet op tegen de voordelen.

Contactloos betalen heeft de afgelopen jaren een afgelopen vlucht genomen. Het begon met de introductie van de pinpassen waar de zogeheten drie golfjes op stonden, een teken dat je zonder je pinpas in een apparaat te steken kon betalen, simpelweg door je betaalpas langs het apparaat te halen. Hoewel, met name oudere generaties, wat sceptisch reageerden en vooral keken naar wat er mis kon gaan, hebben tegenwoordig haast alle winkels de mogelijkheid tot contactloos betalen. Tegenwoordig zijn er ook nog eens smartphones en zelfs ringen en kettingen die een NFC-chip hebben, waarmee je contactloos kan betalen. De mogelijkheden zijn dus steeds groter geworden, en vanaf 1 mei 2019 is het bij wet zelfs verplicht dat alle betaalautomaten in winkels in Nederland  contactloos betalen moeten aanbieden. Hoewel de meeste winkeliers dus al zo´n apparaat in de winkel hebben, betekent het voor andere zaken een omslag – en een nieuw betaalapparaat. Maar waarom moet iedereen eigenlijk contactloos gaan betalen? Wat zijn precies de voordelen?

Voordelen:

Veiligheid

Allereerst is het contactloos betalen met een pinpas een stuk veiliger. Dan klinkt voor sommigen wellicht als een tegenstelling: als iemand er met je pinpas vandoor gaat, kan hij of zij gewoon betalingen doen zonder in het bezit te zijn van je pincode! Zo makkelijk gaat het echter niet. Je kan namelijk tot 25 euro betalingen doen in winkels zonder het invoeren van een pincode (tot een maximaal aaneengesloten reeks van 50 euro), alles daarboven moet ´gewoon´ met een pincode afgerekend worden.

Iemand die in het bezit raakt van je pinpas kan er dus in principe niet heel veel mee kopen, en fraudecijfers zijn sinds de invoering van de contactloze pinpas ook nog eens omlaaggegaan, juist omdat mensen minder vaak konden meekijken als mensen hun pincode invoerden. En laat dat nu juist de meest voorkomende vorm van betaalfraude zijn. Daarnaast gaat het argument dat mensen met een apparaat geld van pinpassen kunnen halen door langs de pas te gaan in het voorbij gaan ook niet op – het geld kan immers zo getraceerd worden, want het zal altijd op een bankrekening terechtkomen.

De veiligheid is overigens niet alleen van belang voor de klant, die is er ook voor de winkelier zelf. Omdat mensen voorheen kleine bedragen nogal snel met contact geld afrekenden, lag er aan het eind van de dag een behoorlijke som aan contant geld in de winkels. Dit zorgde voor een extra risico voor de winkels, aangezien dit geld weer naar een bank moest worden gebracht, en zij onderweg of in de winkel zelf overvallen konden worden. Nu klanten kleine bedragen sneller contactloos afrekenen, ligt er aan het eind van de dag ook minder cash in de kassa.

Snelheid

Een van de grootste voordelen van contactloos betalen is natuurlijk de snelheid. In een tijdperk waar alles zo snel mogelijk moet gebeuren, is efficiëntie een sleutelwoord. Zeker op drukke dagen en met spitsuur in de supermarkt zorgt contactloos betalen ervoor dat klanten sneller betalen en alles sneller wordt afgehandeld. Dankzij contactloos betalen gebeurt het niet meer dat iemand minutenlang zit te graaien in zijn portemonnee om het precieze bedrag te vinden, het gebeurt niet meer dat een kassière wisselgeld moet tellen, en voor de klant en de winkelier kan het een groot verschil maken als alle klanten contactloos afrekenen.

Gemak

Als laatste is er nog het gemak, alhoewel dat voordeel enigszins overlapt met het snelheidsvoordeel. Maar je hoeft zelf geen cash geld bij je te hebben als je naar de winkel gaat: sterker nog, meer dan je betaalpas hoef je niet mee te nemen. Geen wisselgeld meer, geen gehannes met kleingeld, en daarnaast kan je zo vaak als je wilt contactloos betalen zonder dat daar bij de bank extra kosten aan verbonden zijn. Voor winkeliers geldt hetzelfde, ze houden je een betaalautomaat voor en de klant hoeft er alleen nog maar zijn pas (of smartphone) langs te halen en klaar is Kees! Offline en online betalen in winkels zoals kledingwinkels wordt steeds makkelijker.

De voordelen hierboven reflecteren duidelijk het belang van contactloos betalen en het is dan ook niet verwonderlijk dat we binnenkort niet anders meer kunnen. Het is een volgende stap naar een economie waar cash geld niet meer bestaat, dus hou er rekening mee, zowel als winkelier als klant, dat in de toekomst contactloos betalen niet meer alleen een mogelijkheid is, maar alleen de enige optie.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here