Home Automotive De belangrijke verschillen tussen een particuliere en een zakelijke autoverzekering

De belangrijke verschillen tussen een particuliere en een zakelijke autoverzekering

1733
DELEN
De belangrijke verschillen tussen een particuliere en een zakelijke autoverzekering

Als ondernemer gebruik je je auto vast niet alleen zakelijk. Mogelijk wissel je af tussen privé en zakelijke kilometers. Hoe dan ook dien je voor zo’n auto een zakelijke autoverzekering af te sluiten. Niet voor niets is het een van de eerste vragen die jouw verzekeraar zal stellen. Maar wanneer moet je jouw auto zakelijk verzekeren en wat zijn de belangrijkste verschillen tussen een zakelijke en een particuliere autoverzekering? Op Profnews.nl leggen we het graag even uit.

Een zakelijke autoverzekering is niet altijd verplicht

De tweedeling tussen een particuliere en een zakelijke autoverzekering is vaak minder absoluut dan men wel eens denkt. Indien je de auto uitzonderlijk eens zakelijk gebruikt, hoef je bijvoorbeeld nog niet automatisch een zakelijke autoverzekering af te sluiten. Indien het eerder regel dan uitzondering wordt, is zo’n zakelijke autoverzekering wel verplicht. Denk bijvoorbeeld aan een zzp’er die dag in dag uit bij klanten op bezoek gaat, een koerier die freelance pakjes gaat bezorgen of een bakker die brood aan huis levert.

Belangrijk om te weten: indien je een zakelijke autoverzekering hebt en privé een ongeval met de wagen veroorzaakt, zal de verzekering steeds dekking verlenen. Omgekeerd hoeft dit nog niet automatisch het geval te zijn.

Een hogere premie, maar…

Over het algemeen neemt de verzekeraar aan dat een zakelijke autoverzekering in een hoger risico resulteert. Zakelijke autorijders leggen gemiddeld immers veel meer kilometers af en dit op locaties die ze niet kennen. Dat doen ze dan nog eens op de drukste momenten van de dag en tot slot zijn er vaak wisselende bestuurders mogelijk. De cijfers liegen er niet om: zakelijke autorijders zijn vaker betrokken bij een ongeval. En dus ligt de premie in principe ook hoger.

Toch hoeft dit nog niet problematisch te zijn. Omdat je als ondernemer de BTW kan terugvorderen, kan je bij een zakelijke autoverzekering ook de BTW laten berekenen. Bij een schadegeval krijg je de dit dan niet uitbetaald, maar de premie is dan ook lager.

Je kan de premie fiscaal aftrekken

Wanneer je kiest voor een zakelijke autoverzekering gaat het logischerwijs ook om een zakelijke uitgave. Daarom kan je de betaalde premie gewoon van de belasting aftrekken. Bij een particuliere autoverzekering kan dit uiteraard niet zomaar. Door de fiscale druk te verkleinen, maak je indirect de premie voor jouw zakelijke autoverzekering ook een stuk aangenamer.

Opgelet: soms volstaat een zakelijke autoverzekering niet

Het is belangrijk om altijd goed de voorwaarden van de zakelijke autoverzekering na te gaan. Bij diverse verzekeraars kun je bijvoorbeeld een inzittendenverzekering afsluiten die ook schade aan de bagage dekt. Zo’n dekking ken je ook van de particuliere autoverzekering, maar volstaat nog niet automatisch indien je eigen goederen vervoert. Een zware metalen constructie om bij de klant te monteren? Dan sluit je beter een aanvullende transportverzekering af. Ook een aanhangerverzekering kan natuurlijk interessant zijn.

Hoe dan ook: met alleen een zakelijke autoverzekering heb je niet altijd voldoende. Dat bewees ook een eerder artikel waarin we het hadden over de problematiek van een auto-ongeval op het eigen terrein. Bespreek daarom de situatie met jouw verzekeraar om een optimale dekking te genieten.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here