Home Tips De bedrijfsruimte checklist: op deze zaken moet je letten!

De bedrijfsruimte checklist: op deze zaken moet je letten!

1841
DELEN
De bedrijfsruimte checklist: op deze zaken moet je letten!

Een goede en betaalbare bedrijfsruimte vinden als ondernemer valt lang niet altijd mee. Wanneer je met meer mensen werkt of opslagruimte nodig hebt, dan heb je al snel een passende bedrijfsruimte nodig. Gelukkig zijn er tegenwoordig veel meer mogelijkheden. Van pop up ruimtes, postservice met flexkantoorruimte, marktkraamconcepten in leegstaande ruimtes tot flexplekken en bedrijfsverzamelgebouwen. Vaak zijn er in steden ook speciale locaties voor startende ondernemers met lage instaptarieven.  Maar waar moet je allemaal aan denken wanneer je een bedrijfsruimte gaat huren? We zetten dit even voor je op een rij in een handige checklist.

Type bedrijfsruimte en m2

Voordat je gaat zoeken, is het allereerst belangrijk om te weten wat je precies zoekt en waar? Verwacht je dat je bedrijf nog gaat groeien, kies dan ook voor wat extra ruimte. Zo kun je even een tijdje vooruit met de bedrijfsruimte.

Globaal genomen bestaan er drie soorten bedrijfsruimtes: kantoren, middenstandsbedrijfsruimtes en praktijkruimtes. Ben je geen winkel of restaurant, dan valt jouw bedrijf onder overige bedrijfsruimtes. Dit is gunstig want dan gelden er meestal geen meerjarencontracten en kun je vaak ook onderhandelen over de prijs.

De duur

Een andere belangrijke overweging is de duur van het huren van de bedrijfsruimte. Verwacht je dat je bedrijf gedurende een zeer lange periode in dit bedrijfspand zal blijven? Dan kan het soms financieel aantrekkelijker zijn om te kopen. Belangrijk is wel om bij de aankoop van een bedrijfspand niet over één nacht ijs te gaan. Zet alle fiscale, juridische, bedrijfsmatige, bouwkundige, strategische, financiële en planologische aspecten hierbij goed op een rij.

Locatie

De juiste locatie is vaak zeer belangrijk Sommige bedrijven willen het liefst middenin de stad zitten. Andere bedrijven geven de voorkeur aan bereikbaarheid, parkeerruimte en voorzieningen in de buurt. Ook de goede indruk op klanten en leveranciers speelt daarbij een rol. De sfeer en uitstraling van het pand is dus eveneens belangrijk. Denk daarbij ook aan zaken als voldoende daglicht, zonwering, koeling, luchtventilatie en geluidsoverlast of gehorigheid. Check ook altijd even bij de lokale gemeente of je vergunningen nodig hebt (vestigingsvergunning, omgevingsvergunning) en wat er in het bestemmingsplan staat.

Kosten

Hoe meer eisen en wensen je hebt, deste hoger de kosten meestal uitvallen voor de huur van je bedrijfspand. Deze kunnen afhankelijk van de stad en locatie uiteenlopen van 35 tot meer dan 400 euro per vierkante meter. Ben je op zoek naar een voordelige kantoorruimte? Denk dan eens aan flexwerkplekken of een bedrijfsverzamelgebouw. De goedkoopste optie is een postservice met flex kantoor- en vergaderruimte. Deze laatste abonnementen sluit je vaak per maand af.

Over de huur van een bedrijfsruimte betaal je geen BTW. Maar wanneer dit gunstig is, dan kun je de verhuur toch met BTW belasten. Alle verhuur-, energie-, en verzekeringskosten mag je fiscaal aftrekken.

Zoek je bijvoorbeeld een bedrijfsruimte in Den Bosch? Overweeg dan ook om een bedrijfsmakelaar uit Den Bosch in te schakelen. Deze kent de regio als geen ander en de specifieke bouwkundige zaken in de stad om op te letten. Ook heeft deze vaak een ruim aanbod met bedrijfsruimtes te huur.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here