Home Tech De basis van scrum

De basis van scrum

991
DELEN
De basis van scrum

Veel ondernemers hebben een hands-on-mentaliteit, waarbij het vaak meer gaat om dát het werk wordt uitgevoerd, dan om hoe het werk wordt uitgevoerd. Toch is het ook binnen die mentaliteit goed om na te denken over hoe jij en je medewerkers de dagelijkse werkzaamheden uitvoeren. Dat geeft namelijk veel mogelijkheden om de productiviteit te verhogen en de kwaliteit nog verder te verbeteren. Een framework om het werk op die wijze te organiseren is Scrum. Je hebt vast wel eens gehoord van de termen scrum, scrum master, agile, lean of product owner. Maar wat is Scrum eigenlijk?

Wat is Scrum?

Er zijn talloze frameworks die als leidraad kunnen dienen bij het organiseren van werk. Scrum is hiervan het meest gebruikte framework ter wereld. En dat heeft een reden: Scrum maakt het mogelijk om met een multidisciplinair team complexe producten te ontwikkelen. Centraal staan zelfsturende teams, een geprioriteerde werkvoorraad, vaste meetings en een duidelijke rolverdeling. In elk scrum team zit altijd een product owner en een scrum master. Er bestaat een scrum certificering en er zijn speciale scrum master trainingen om je de werkwijze eigen te maken.

Oorspronkelijk is Scrum ontstaan binnen de IT. Het werd ingezet om software te ontwikkelen in teamverband, op een flexibele en effectieve manier. Door het succes wordt Scrum intussen toegepast in veel meer branches en afdelingen. Voorbeelden hiervan zijn finance, sales, marketing en HR.

Zo werkt de Scrumwerkwijze

Scrum

Scrum draait om zelfsturende en multidisciplinaire teams met verschillende scrum rollen, onder leiding van een Scrum Master. Het proces begint zodra de Product Owner samen met de klant of andere stakeholders een lijst van taken en eisen opstelt. Het ontwikkelteam beoordeelt vervolgens hoeveel tijd en ontwikkelcapaciteit nodig is. Tijdens het ontwikkelproces bespreekt de Product Owner de taken en eisen regelmatig met het team en met de opdrachtgever. Hierdoor zijn tussentijdse aanpassingen sneller mogelijk, waardoor de kans op uitloop kleiner wordt en de kans op het behalen van deadlines met het gewenste resultaat, groter.

Dagelijks weten wat er speelt

Aan het begin van iedere werkdag houdt het ontwikkelteam een maximaal 15 minuten durende ‘Daily Scrum’-meeting of Daily Standup. Tijdens deze meetings bespreekt ieder teamlid wat hij of zij heeft gedaan, nog gaat doen, en welke problemen er zijn. Dit bevordert de kennisuitwisseling en samenwerking. De Scrum Master kan er samen met het team voor kiezen om bij een Daily Standup aanwezig te zijn om te faciliteren.  Het team bepaalt overigens zelf de verdere organisatie van het werk. Hierdoor is er sprake van optimale effectiviteit en efficiëntie binnen het team.

Sprints

Bij Scrum is er sprake van zogenaamde Sprints. Iedere één tot maximaal vier weken wordt er een werkend stuk product of project opgeleverd. De Sprints zorgen zo voor een iteratieve werkwijze gedurende de algehele ontwikkeling van het product. Al het werk dat in andere projectmethodieken over meerdere fasen verdeeld werd, wordt bij Scrum juist gecombineerd binnen een Sprint uitgevoerd. Er wordt eerst een werkende minimale versie van een product ontwikkeld, dat aan de hand van feedback verder wordt ontwikkeld. Je klanten krijgen door de korte iteraties een veel beter inzicht in de voortgang van de ontwikkeling van het product of project. Daarnaast sluiten de wensen en eisen van de klant enerzijd en het werk van het team anderzijds, veel beter op elkaar aan. Zo ontwikkel je binnen een kortere tijd een beter product.

Volgens de Scrum-werkwijze werken heeft vele voordelen. Je voorkomt onnodig werk, hebt meer inzicht in de voortgang van een project, kunt om de paar weken iets opleveren waar de klant feedback op kan geven en verhoogt de efficiëntie en effectiviteit van het team. Genoeg redenen voor jou om Scrum toe te gaan passen?

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here