Scholing en training van je personeel is natuurlijk zeer belangrijk. Zo blijven medewerkers op de hoogte van nieuwe trends en ontwikkelingen. Ook kunnen ze op deze manier nieuwe vaardigheden leren waar de organisatie voordeel van heeft. Niet zo verwonderlijk dus dat veel organisaties flink investeren in een scholingsbeleid. Daarmee blijft de kwaliteit gewaarborgd en de kennis op het juiste niveau. Belangrijk is natuurlijk wel om de trainingen en scholing goed op de organisatie en medewerk(st)er af te stemmen. En daarin zien we een aantal belangrijke ontwikkelingen. We zetten de belangrijkste trends in learning en development even op een rij.
Interactief leren op de werkvloer
Een belangrijke trend is om een deel van het opleidingsbudget ‘in house’ te besteden. Daarbij wordt de opleiding gegeven op de werkplek zelf aan de hand van praktijksituaties. Zo kunnen er meer mensen deelnemen en wordt ook de samenwerking en teamsfeer verbeterd. In interactieve sessies met praktijkcases komt de groep samen tot concrete acties en voorstellen tot verbetering.
Ontwikkelen van het potentieel
Sommige medewerk(st)ers hebben het potentieel om door te groeien naar andere functies. Wanneer je dit als organisatie niet signaleert, dan loop je kansen mis en bestaat er risico op ontevredenheid onder je personeel. Belangrijk is dus om de talenten in kaart te brengen en hierop in te spelen als manager. Er bestaan speciale talentontwikkelingsprogramma’s (bijvoorbeeld het 9-grid model) die je direct inzicht geven in de talenten van je personeel. Zo zie je als manager direct wie er potentieel hebben om door te groeien naar een andere functie.
Gebrek aan tijd
Vaak is je personeel zijn niet altijd even enthousiast om een opleiding te volgen. De werkdruk is vaak al hoog en er is gebrek aan tijd. Belangrijk is dus om hier als werkgever op in te spelen. Een oplossing kan zijn om een training deels in werktijd te volgen. Ook mobiel on demand leren kan een goede oplossing zijn. Denk bijvoorbeeld aan performance support waarbij je personeel direct toegang heeft tot stappenplannen en protocollen. Of denk aan E-learnings van edutrainers of een mobiel lesprogramma met kort en bondig lesmateriaal.
Gepersonaliseerde trainingen
Cursussen en trainingen anno 2019 worden meer en meer op maat afgestemd op de persoon die ze volgt. In functioneringsgesprekken worden samen met de medewerk(st)er leerdoelen vastgesteld. De regie ligt daarbij vooral bij de medewerk(st)er. Dit zorgt er ook voor dat de medewerk(st)er zelf gemotiveerd is om de training te volgen. De leertrajecten worden vervolgens afgestemd op deze leerdoelen en het individu. We zien dan ook een toenemende professionalisering in het onderwijs met gepersonaliseerde leertrajecten. Dit zorgt voor een maximale leeropbrengst en een ‘happier’ gevoel onder je personeel.
Communicatieve vaardigheden & time management
In de praktijk blijkt dat functioneren in belangrijke mate wordt beïnvloed door bijvoorbeeld communicatieve vaardigheden en effectiviteit. Met het verbeteren van deze skills kun je de productiviteit van je personeel tot wel 12% verhogen als organisatie. Ook de tevredenheid onder je personeel neemt toe, want ze kunnen hun werk sneller en beter uitvoeren. Vraag dus in functionerings-gesprekken waar je medewerk(st)ers tegenaan lopen. Bekijk vervolgens samen met welke cursussen en opleidingen je je personeel hierin kunt ondersteunen.