Net begonnen als zzp’er? Of van plan om die stap te gaan zetten? Dan zit je vast boordevol ideeën en inspiratie om aan de slag te gaan. Misschien heb je zelfs je bedrijfsplan al klaar. Bij een goed plan hoort ook een heldere risicoanalyse. Daarom zetten we de 4 grootste financiële risico’s voor zzp’ers op een rij. Mét de oplossingen!
1. Arbeidsongeschiktheid
Zonder twijfel het grootste risico voor ondernemers. Maar liefst 40% van de zzp’ers heeft helemaal niets geregeld voor wanneer zij ziek worden of door een ongeluk niet meer kunnen werken. Dat betekent dat je van het ene op het andere moment zonder inkomen kunt raken. Wanneer je niets geregeld hebt is er vaak maar één optie over: de bijstand.
Oplossing: voor dit risico is de arbeidsongeschiktheidsverzekering uitgevonden. Maar ja, die is voor veel zzp’ers vaak te duur. Gelukkig is er tegenwoordig ook de arbeidsongeschiktheidsverzekering voor zzp’ers. Een variant die flexibeler en betaalbaarder is.
2. Klantenwerving
Veel zzp’ers beginnen hun onderneming omdat ze naast een betaalde baan al wat bijklussen. Er zijn al wat klanten, er komen er nog een paar bij en vervolgens durven ze de stap wel te wagen. Maar vaak is er te weinig nagedacht over het werven van klanten op de lange termijn. Het gevolg is dat meer dan 30% van de zzp’ers binnen een jaar al stopt.
Oplossing: de manier waarop je klanten werft verschilt natuurlijk per werkveld. Als hondenuitlater werkt flyeren in de wijk misschien prima, terwijl je als businesscoach juist een goede website moet hebben. Het belangrijkste is in ieder geval dat je actief met klantenwerving bezig blijft. Plan er dus zeker elke week een paar uur voor in.
3. Aansprakelijkheid
Een loodgieter die de verwarmingsketel niet goed repareert waardoor er waterschade ontstaat. Dat is uiteraard vervelend, maar ook als zzp’er kun je natuurlijk een foutje maken. Je bent dan wel aansprakelijk voor de schade die hierdoor ontstaat. De meeste zzp’ers beschikken niet over de financiële middelen om dit zelf op te vangen.
Oplossing: met een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering bescherm je jezelf tegen dit risico. Zo zijn niet alleen schade aan eigendommen van je klanten verzekerd, maar bijvoorbeeld ook schade aan apparatuur die je leent of huurt
4. Pensioen
De pensioenvoorzieningen komen in heel Nederland steeds meer onder druk te staan. Voor zzp’ers is dat niet anders, maar is het probleem vaak wel groter. Als werknemer bouw je vaak automatisch pensioen op, als zzp’er natuurlijk niet. En hoe langer je wacht, hoe lastiger het wordt om een goed pensioen op te bouwen.
Oplossing: mogelijkheden zijn er genoeg. Van zelf sparen tot lijfrentes, beleggen en investeren. Wat voor jou de beste optie is hangt helemaal van je persoonlijke situatie en wensen af. Daarom is het belangrijk om al vroeg in je zzp-carrière een financieel adviseur in te schakelen. Die brengt je opties in kaart en stelt samen met jou de plannen bij wanneer dat nodig is.