Home Financiering Corona en liquiditeitsproblemen: deze regelingen moet je kennen

Corona en liquiditeitsproblemen: deze regelingen moet je kennen

1378
DELEN
Corona en liquiditeitsproblemen deze regelingen moet je kennen

De coronacrisis heeft ondernemend Nederland zwaar getroffen. Veel ondernemingen kregen te maken met liquiditeitsproblemen, terwijl kredietverstrekkers in deze barre tijden extra terughoudend zijn geworden. Daarom heeft de overheid verschillende steunregelingen in het leven geroepen zodat ondernemers toch kunnen lenen om deze moeilijke periode te overbruggen. Hieronder zijn de belangrijkste regelingen besproken.

KKC-regeling

De eerste relevante regeling is de KKC-regeling (Klein Krediet Corona). Dit is een overbruggingslening waarbij de overheid voor 95% borg staat voor de financiering. Deze overbruggingslening kan worden aangewend voor minimaal 10.000 euro en maximaal 50.000 euro. De regeling is er voor ondernemingen die door de coronamaatregelen tegen liquiditeitsproblemen aanlopen. Deze lening heeft een looptijd van maximaal 5 jaar en een rente van maximaal 4%. Banken mogen natuurlijk beter doen. Onder andere Rabobank, ING, Triodos Bank en de Volksbank bieden deze overbruggingslening aan.

BMKB-C-regeling

Wanneer je bedrijf meer dan 50.000 euro nodig heeft, is de BMKB-C-regeling (Borgstelling MKB Corona) misschien wel de oplossing. Ook deze regeling is er voor mkb-ondernemingen die ten gevolge van de coronacrisis met liquiditeitsproblemen krijgen af te rekenen. Onder andere natuurlijke personen, het grootbedrijf, de landbouw, de visserij en bedrijven in de vastgoedsector zijn echter van deze regeling uitgesloten.

Met deze steunmaatregel staat de overheid garant voor een deel van de financiering zodat de kredietverstrekker toch meer zekerheid krijgt. Het risico is hierdoor kleiner en dus kunnen ondernemingen eenvoudiger krediet verkrijgen. Bij de BMKB-C-regeling staat de overheid voor 90% garant voor 75% van de financiering, wat neerkomt op een garantstelling van 67,5%. De DGA moet daarbij wel zelf voor 10% van de borgstellingsfinanciering garant staan.

BL-C-regeling

Voor land- en tuinbouwers biedt de BMKB-C-regeling geen oplossing, maar zij kunnen wel een beroep doen op de BL-C-regeling (Borgstellingskrediet voor de Landbouw Corona). Dit is een coronaborgstellingskrediet voor de landbouwsector. Het is net zoals de voorgaande kredietvormen een overbruggingskrediet waarbij de overheid borg staat. Bij deze regeling staat de overheid borg voor 70% van de financiering. Het doet dus een extra inspanning om land- en tuinbouwbedrijven te beschermen tegen de financiële consequenties van de coronapandemie.

De BL-C-regeling is er wel enkel voor mkb-landbouwbedrijven. Grote landbouwbedrijven kunnen een beroep doen op de GO-C-regeling (Garantie Ondernemingsfinanciering uitbraak Coronavirus). Hierbij kan de bank 80 of 90% staatsgarantie krijgen. Meer hierover is te lezen op de website van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland.

Coronaregelingen bieden niet altijd een oplossing

Er zijn best wel wat voorwaarden aan bovenstaande regelingen verbonden. Voor de KKC-regeling is het bijvoorbeeld vereist dat de onderneming voor de coronacrisis financieel gezond was en dat het bedrijf voor 1 januari 2019 al was ingeschreven bij de Kamer van Koophandel. Omdat kredietverstrekkers nog steeds zelf risico’s lopen, mogen zij zoals altijd een risicobeoordeling uitvoeren en zo nodig aanvragen weigeren. Daarbij dienen ze wel de relevante gedragscodes, zoals de Gedragscode Kleinzakelijke Kredietverlening, te respecteren.

Wanneer er niet aan de gestelde voorwaarden is voldaan, kan er uiteraard altijd nog via de klassieke wegen een zakelijke lening worden aangevraagd. Hierbij hanteren kredietverstrekkers hun eigen voorwaarden en regels.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here