Home Blogs Deze collega’s kennen we (helaas) allemaal

Deze collega’s kennen we (helaas) allemaal

3365
DELEN
collega's

Je collega’s, ze maken een groot onderdeel uit van je dagelijkse leven. Je ziet ze veertig uur per week en met een beetje geluk worden hier wekelijks nog een paar uur bij opgeteld: overwerken, vrijdagmiddagborrels, bedrijfsuitjes en meer. Over het algemeen kun je waarschijnlijk goed opschieten met je naaste collega’s, jullie zetten immers samen een goede prestatie neer en streven beiden naar dezelfde doelstellingen en KPI’s. Toch blijven er altijd een aantal zaken die je nooit helemaal zult gaan accepteren van je collega’s. Hierbij de grootste ergernissen en meest herkenbare  types op een rij en hoe je er mee om kunt gaan!

Kwebbelkous

Wat kan hij / zij praten… Je verbaast je er elke dag weer over. Natuurlijk hartstikke gezellig, maar jij zit hier niet altijd op te wachten.

De persoon in kwestie bedoelt het hoogstwaarschijnlijk goed en heeft geen enkele kwaad in de zin. Dat maakt het juist ook zo lastig om te vragen even stil te zijn. Waarschijnlijk weet je collega hartstikke goed van zichzelf dat hij of zij gemakkelijk en veel praat. Als je dit een keer op een goed moment aangeeft, zal je collega het absoluut begrijpen. Een andere optie is om subtiel een aantal hints te droppen die aangeven dat je graag door wilt werken: werk met je Happy Plugs oordopjes in, maak zo min mogelijk oogcontact en probeer door te typen tijdens het gesprek.

Altijd even die opmerking

De ene vindt het heerlijk om vroeg op te staan en zou het liefst zo vroeg mogelijk beginnen en genieten van een lange avond. De ander mag blij zijn als hij voor 9 uur binnen is. Als jij het eerste typje bent, ben je lekker op tijd op kantoor en vertrek je dus ook als de rest nog zeker een uurtje door moet werken. En ja… dan heb je er altijd een collega tussen zitten die het leuk vindt om daar een opmerking over te maken.

Een typische opmerking als “Ga je nu al weg?” komt vaak voort uit jaloezie. De persoon in kwestie is jaloers dat jij wél in staat bent om vroeg op te staan en op dit gebied wat meer discipline hebt. Onthoud: jaloezie komt vaak voor op de werkvloer, vooral bij vrouwen. Probeer hier boven te staan door professioneel en oprecht te reageren en je niet te laten verleiden tot roddelen.

Flirten

Jouw bedrijf zal zeker niet het enige bedrijf zijn waar geflirt wordt. Uit onderzoek blijkt dat dit voor de meerderheid van de bedrijven absoluut daily business is. En daar irriteren collega’s zich enorm aan. Het is zelfs mogelijk dat een werknemer een affaire of relatie krijgt met de baas of een leidinggevende. Natuurlijk gun je het ze van harte, maar drijft er toch lichte jaloezie bij je naar boven omdat je weet dat je collega waarschijnlijk (onbewust) voorgetrokken gaat worden.

In de meeste gevallen zal zo’n relatie op de werkvloer niet getolereerd worden en zal je collega genoodzaakt zijn om een andere baan te zoeken. Mocht dit niet het geval zijn, is het belangrijk om van een aantal zaken bewust te worden: let op wat je zegt, oordeel niet en geef bij een vertrouwenspersoon aan hoe je over de situatie denkt.

Deze collega’s kennen we állemaal

Altijd te laat. Iedereen heeft wel een collega die altijd te laat komt. File is een vaak gehoord excuus, de bus had vertraging, m’n wekker ging niet af en m’n dochter of zoon had last van .. [vul maar in].

De luidruchtige beller. Nee… niet weer die stomme telefoon! Jouw collega is absoluut vol van zichzelf en dat mag iedereen weten. Alle telefoontjes worden net wat luidruchtiger gepleegd dan nodig en de indrukwekkendste verhalen worden met veel detail besproken. Het liefst zou je zijn gloednieuwe iPhone (zonder hoesje) uit het raam gooien.

De grappenmaker. Er gaat geen dag voorbij zonder dat jouw grappigste collega (uhum) weer een hilarische grap met je uithaalt. Zout in je koffie in plaats van suiker, een doorzichtig plakbandje onder je muis of je beeldscherm ondersteboven. Moet kunnen toch?

De roddeltante. Roddelen. Dat is absoluut haar sterkste punt. Stiekem vind je het fijn om op de hoogte gehouden te worden van alle zaken die zich afspelen binnen het bedrijf, maar soms ben je er helemaal klaar mee. Genoeg roddels, tijd om doelstellingen te behalen.

I love my kids. Gelijk heeft ze, pronken met baby’s en schattige kinderen mag. Maar vijf fotolijstjes met kinderen, een zelf ontworpen hoesje met babyfoto en Zwitsal handcrème?

En zo kennen we er nog wel een paar. Wat dacht je van de luidruchtige beller, de klager, de smakker, de in zichzelf prater, de awkward collega en de betweter? Onthoud altijd: ieder mens is anders en wachten tot een ander verandert kost meer tijd dan leren hoe je met ze om kunt gaan.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here