Wil je aan de slag als beroepschauffeur met een bus of vrachtwagen? Dan zijn er allerlei eisen waar je aan moet voldoen, voordat je daadwerkelijk aan het werk mag. Een hiervan die je vast wel eens bent tegengekomen, is dat een beroepschauffeur een zogenaamde ‘code 95’ dient te bezitten. Maar wat is dit precies, en hoe kun je er aan komen?
Wat houdt de code 95 precies in?
Voor de meeste gemotoriseerde voertuigen is een rijbewijs nodig. Niet gek, gezien de gevaarlijke situaties die kunnen ontstaan voor zowel jezelf als anderen door de toenemende snelheden. Maar met een vrachtwagen of bus de weg op, geeft nog wel wat meer verantwoordelijkheid dan dit doen met bijvoorbeeld een motor of auto. Mensen die beroepsmatig meer dan 12 uur per week met een bus of vrachtwagen op de weg rijden, moeten daarom de code 95 halen. Deze code wordt bijgeschreven op je rijbewijs na het succesvol afleggen van een aantal praktijk- en theorie examens. Slagen voor de examens geeft een verklaring van rijvaardigheid, geschiktheid en vakbekwaamheid.
Hoe krijg je de code 95?
Wil je je rijbewijs C, C1, en D gaan halen, dan krijg je tijdens de rijopleiding automatisch theorie- en praktijkvakken die je moeten volgen om je chauffeursvakbekwaamheid aan te tonen. Rond je deze basiskwalificatie Code 95 goed af en haal je je rijbewijs, dan registreert het CBR een verklaring van geschiktheid, rijvaardigheid en van vakbekwaamheid in het rijbewijsregister. De theorie bestaat uit de drie onderdelen Verkeer en techniek, Administratie goederenvervoer en Cases administratie. De twee praktijktoetsen bestaan zowel voor touringcar als vrachtauto uit een praktische toets en een toets op een besloten terrein. De code 95 heeft een geldigheid van vijf jaar. Om als chauffeur een vrachtwagen of bus beroepsmatig te mogen blijven rijden, is om de vijf jaar 35 uur bijscholing nodig. Voor deze bijscholing kun je bijvoorbeeld terecht bij Verkeersschool Wesseldijk.
Vrijstellingen voor code 95
De code 95 is verplicht voor chauffeurs die beroepsmatig met voertuigen rijden waarvoor een rijbewijs C of D nodig is (of eventueel de lichtere varianten of voor een combinatie met aanhanger). Voor het besturen van een bus of vrachtwagen voor privédoeleinden is geen code 95 nodig. Ook geldt er een vrijstelling voor bepaalde beroepsbestuurders, zoals politiemensen en brandweerlieden.
Heb je een rijbewijs D dat is afgegeven na 10-09-2008, of een rijbewijs C dat is afgegeven na 10-09-2009? Dan heb je sowieso vrijstelling voor het examen RV1. Als je een CCV chauffeursdiploma of ondernemersdiploma goederenvervoer hebt, geldt er een vrijstelling voor de examens V2C en V3C. Heb je een CCV ondernemersdiploma of chauffeursdiploma personenvervoer bus, dan ben je vrijgesteld van het behalen van de examens V2D en V3D. Heb je het rijbewijs al voor de genoemde data behaald, dan heb je vrijstelling voor de basiskwalificatie, maar moet je je wel iedere vijf jaar laten bijscholen.