Home Blogs Carrière maken, voordat de bom valt!

Carrière maken, voordat de bom valt!

2758
DELEN

Waarschijnlijk herken je de titeltekst wel. Het is een citaat uit “De Bom”, één van de meest bekende nummers van de band Doe Maar. De reden dat dit liedje zo bekend werd, is omdat het de tijdgeest van de begin jaren 80 zo goed verwoordde. Naast de thematiek van de koude oorlog gaat het nummer over het dagelijks leven van die tijd. Na het afronden van je middelbare school ga je studeren om vervolgens hard aan je carrière te werken. Nu in 2017 zijn studeren en carrière maken (bijna) gemeengoed in Nederland. Vrijwel iedereen heeft in Nederland de kans om, na de middelbare school, een studie te volgen afgestemd op de desgewenste carrière.

Ben jij goed in plannen?

De huidige maatschappij verwacht dat je gaat studeren en carrière maakt. Volgens een onderzoek van DVJ Insights vindt ruim de helft van de Nederlandse vrouwen tegenwoordig haar carrière belangrijker dan een relatie. Bijna een op de twee vrouwen vindt dat moeder worden slecht is voor haar carrière. Zonder hierover te oordelen kun je dus stellen dat werken aan je carrière belangrijk is. Nieuwswebsite nu.nl heeft er zelfs een aparte pagina voor aangemaakt: www.nu.nl/carriere. Carrièreplanning is hot! Maar dat betekent nog niet dat het eenvoudig is om zelf je carrière goed te plannen.

Je hoeft het niet alleen te doen

Natuurlijk wanneer je googelt wordt je overladen met tips om je carrière vorm te geven. De tips van Stephen Steijger bijvoorbeeld zijn handzaam en kun je zeker gebruiken ook buiten het plannen van je carrière om. Maar soms heb je net even wat meer hulp nodig om goed aan de slag te gaan. Gelukkig zijn er mensen die je daarbij kunnen helpen. Waar je vroeger in de jaren 80 beroepskeuzeadviseurs had, zijn er nu de jobcoaches. In tegenstelling tot een beroepskeuzeadviseur helpt een jobcoach je niet direct aan een baan. Een jobcoach zorgt ervoor dat je jezelf beter leert kennen en uiteindelijk zelf de juiste keuzes maakt richting de baan die voor jou het meest geschikt is.

Ondernemer? Investeer in jezelf via een ‘groeimentor’

Ben je ondernemer, en weet je op dit moment niet goed welke richting je op moet met je bedrijf? Of loop je tegen bepaalde problemen aan waarover je graag wil klankborden maar weet je niet zo goed met wie? Kijk dan eens op nlgroeit! Een platform waarbij ondernemers elkaar kunnen helpen in hun groeiproces. Wanneer je je op dit platform aanmeldt wordt je gekoppeld aan een ‘groeimentor’. Een van deze mentoren is Claudia Zuiderwijk, voorzitter Raad van Bestuur van de nieuwe Kamer van Koophandel. Haar motto is: “Blijf je ontwikkelen en spiegelen om succesvol te zijn. Elke ondernemingsfase vraagt om andere skills.’ Werken aan je carrière is niet voor iedereen even vanzelfsprekend en eenvoudig. Of je nu opzoek bent naar een baan of een eigen onderneming hebt, gelukkig zijn er altijd mensen die je willen en kunnen helpen. Je moet die stap naar hulp van ‘buitenaf’ echter wel zelf zetten. Durf in jezelf te investeren!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here