Home Administratie Btw voor beginners: wat moet je als startende ondernemer weten?

Btw voor beginners: wat moet je als startende ondernemer weten?

1883
DELEN

Als startende ondernemer kom je al gauw in contact met allerhande administratieve en fiscale formaliteiten waar je misschien nog geen pap van gegeten hebt. Vaak durven starters nog niet de (dure) stap te zetten naar een boekhouder, maar blijkt het net op dat moment een grote noodzaak te zijn. Een standpunt in dit dilemma nemen we niet in, wel leggen we de focus op informeren en adviseren. In dit blog: wat moet je alvast weten over de belasting toegevoegde waarde?

Het btw-nummer

Van zodra je je aanmeldt, zal de Belastingdienst communiceren of je al dan niet onderworpen bent aan de btw-reglementering. De btw is van toepassing op zowel het leveren van diensten (bv. dakherstelling) als goederen (bv. verkoop van games). Is dat het geval, dan zal je een btw-nummer ontvangen. Als eenmanszaak zal dat btw-nummer een afgeleide zijn van het Burgerservicenummer. Hoe dan ook zal je dat btw-nummer moeten vermelden op alle facturen en/of offertes die je aan klanten of opdrachtgevers stuurt. Als het aankomt op de vermelding ervan op je website, is het vaak een stuk ingewikkelder.

Wat is het btw-tarief

Het standaardtarief in de btw bedraagt 21%. Toch zijn er ook uitzonderingen te noteren. Op bepaalde goederen en diensten is er bijvoorbeeld een verlaagd tarief van 6% van toepassing. Dit is bijvoorbeeld het geval bij boeken, eten en drinken (excl. alcoholische dranken). Bij intracommunautaire leveringen geldt er een 0%-tarief waarbij je geen btw hoeft te berekenen maar wel de voorbelasting mag aftrekken.

Weet dat een aantal goederen ook vrijgesteld zijn van btw. Dit is niet helemaal hetzelfde als het 0%-tarief, aangezien je hier geen voorbelasting mag aftrekken. Dit is eerder uitzondering dan regel, maar we zien het bijvoorbeeld terugkomen bij kinderopvang en in een groot deel van de gezondheidszorg.

Regeling voor kleine ondernemers

Als starter met een beperkte omzet, val je mogelijks onder de kleineondernemersregeling. Hiervoor zijn twee grensbedragen van belang: € 1.345 en € 1.883 (cijfers: 2017).

Volgens deze regeling hoef je geen aangifte te doen indien de verschuldigde btw minder dan € 1.183 per jaar bedraagt. Weet wel dat dit geen automatisme is en dat je hiervoor zelf contact moet opnemen met het belastingkantoor.

Indien je per jaar minder dan € 1.345 aan btw verschuldigd bent, dan zal je geen btw moeten afdragen. Wanneer je deze ontheffing van administratieve verplichtingen aanvraagt zal je geen btw-aangifte meer moeten doen.

Belangrijk: in tegenstelling tot wat sommigen denken kan je wel degelijk voor vermindering in aanmerking komen indien de verschuldigde btw tussen beide grensbedragen schommelt. De praktische uitwerking hiervan is echter geen kinderspel.

Wanneer moet je de verschuldigde btw aangeven?

In eerste instantie is het belangrijk om te weten dat er twee verschillende stelsels bestaan. Afhankelijk van deze stelsels verschilt het moment waarop je de btw over de diensten of goederen moet aangeven.

In eerste instantie is er het kasstelsel. Dit wordt gebruikt wanneer je klanten vooral particulieren zijn, maar wordt bijvoorbeeld ook voor kappers, behangers en winkeliers verplicht. Wanneer de klanten voornamelijk ondernemers zijn, pas je dan weer het factuurstelsel toe. Onder bepaalde omstandigheden kan je bij de Belastingdienst een verzoek indienen om het andere stelsel toe te passen.

Wanneer je onder het factuurstelsel valt, dan moet je de btw aangeven in het tijdvak waarin de factuur werd verstuurd (of had moeten verstuurd worden). Dit kan bijvoorbeeld na afloop van een bepaalde dienst gebeuren, ook wanneer die dienst meerdere dagen of weken in beslag neemt. Echter mag je niet nodeloos lang wachten met factureren. Val je onder het kasstelsel, dan geef je de btw aan in het tijdvak waarin je de vergoeding krijgt (op het moment van kassa-ingave).

Meer weten?

Uiteraard kunnen we in een enkel blogbericht niet inzoomen op alle details van de btw-aangifte. Vergeet niet: fiscalisten en accountants hebben hier jaren voor gestudeerd. Weet wel dat de Belastingdienst jaarlijks een praktisch handboek voor de startende en kleine ondernemer uitbrengt. Hoe dan ook is dat aan te raden lectuur voor iedere startende ondernemer.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here