Home Administratie Boekhoudtips voor de afsluiting van 2017

Boekhoudtips voor de afsluiting van 2017

1681
DELEN
boekhoudtips

Bij veel ondernemers draait het bedrijf tussen kerst en nieuwjaar op een wat lager pitje. Tijd om eindelijk even bij te komen van het harde werken het afgelopen jaar, en te genieten van de feestdagen. Maar loopt bij jouw onderneming het boekjaar ook gelijk aan het kalenderjaar? In dat geval zal jij (eventueel samen met je accountant) toch nog even aan de slag moeten.

Verkijk je er niet op hoeveel tijd dit op het laatste moment nog kan kosten, en lees daarom onderstaande tips voor het afsluiten van het boekjaar door. We geven zowel algemene tips, als aanwijzingen hoe dit te doen als je gebruik maakt van Exact Online Boekhouden. Exact is het meest gebruikte boekhoudprogramma binnen bedrijven, en zeker niet alleen bij grotere ondernemingen. Voor de kleinere ondernemers die te maken hebben met een enkele administratie en zelf hun boekhouding doen, is Boekhouden Lite het meest geschikt.

Nu nog investeren of in 2018 boeken?

Hoe ziet de winstverwachting eruit van je onderneming? Als je over 2017 verwacht een goede winst te maken, kan het verstandiger zijn deze wat te drukken door nog dit jaar kosten te maken door te investeren. Hierbij kun je denken aan uitgaven zoals een tablet, laptop, telefoon of zelfs een auto. Verwacht je echter een nog hogere winst over 2018 en zijn deze zaken nog niet direct noodzakelijk, dan kun je de aankopen beter nog even uitstellen.

Breng ook de belastingwijzigingen per 1 januari in kaart. Bepaalde veranderingen kunnen ervoor zorgen het beter is om iets juist in het oude, of het nieuwe boekjaar te laten vallen.

Laat niet alles op het laatste moment aankomen

Aan de afsluiting van een boekjaar gaat natuurlijk al een jaar administratie vooraf. Zorg daarom dat je boekhouding goed is bijgewerkt. Aan het eind van het jaar kun je je bepaalde gebeurtenissen en beslissingen mogelijk niet meer precies herinneren, en wordt het correct boeken van uitgaven en inkomsten lastiger. Dit geldt vooral voor bonnetjes. Door ze geordend te verzamelen en tijdig te boeken voorkom je dat je niet meer weet waarop de uitgave betrekking had. Ook raak je geen bonnetjes kwijt.

Checken en dubbelchecken: niets vergeten?

Veel ondernemers maken gebruik van Exact Online. Hiermee kun je in een paar stappen eenvoudig de resultaten over 2017 verwerken om de balans op 31 december te sluiten. Dit vormt gelijk de openingsbalans voor 2018. Zorg er wel voor dat je zeker weet dat alles goed en compleet geboekt is voordat je het resultaat gaat verwerken. Denk hierbij ook aan overlopende posten, onderhandenwerk en afschrijving. Schroom niet je boekhouder hier bij te betrekken. Het grote voordeel van online boekhouden is natuurlijk ook dat hij of zij direct mee kan kijken.

Let op dat facturen die nog op 2017 betrekking hebben, ook daadwerkelijk in dat jaar geboekt worden. Het gaat zowel om facturen voor verleende diensten of verkochte producten, als facturen van crediteuren. Check zelf of alle orders aan het eind van het jaar ook boekhoudkundig verwerkt zijn of informeer hiernaar bij je accountmanagers, en neem contact op met leveranciers over nog te verwachten facturen.

Hoe je in Exact het financiële boekjaar afsluit als alles volledig en correct is geboekt? De eerste stap bestaat uit het openen van een nieuw financieel jaar in je boekhouding, dit doe je via Bedrijfsnaam > Stamgegevens > Financieel > Periode-datumtabel > Nieuw. De tweede stap bestaat uit het verwerken van de resultaten van 2017 en de boekingen. De volgorde doe je aanhoudt, maakt geen verschil in Exact Online. Het verwerken van het resultaat mag ook later, na controle van de boekhouding. Boekingen verwerken doe je op de volgende manier: Ga naar Financieel > Boekingen en grootboekrekeningen> Boekingen > Verwerken. De resultaten verwerken doe je als volgt: Ga naar Financieel > Analyse en resultaten > Resultaten > Verwerken.

Na opening nieuw boekjaar: aanpassing van de factuurnummering

Factuurnummers (of boekstuknummers) worden meestal automatisch aangemaakt. Hoewel je bij het openen van een nieuw boekjaar de factuurnummering hiervoor kunt aanpassen, kan het toch zijn dat je dit later nog wilt wijzigingen. Check de nummering daarom bij het invoeren of afdrukken van de eerste facturen van 2018. Heb je voor het overzicht bijvoorbeeld het jaartal verwerkt in de nummering of wil je het nieuwe jaar met een nieuwe reeks beginnen? Vergeet deze dan bij de eerste factuur niet aan te passen als je dit niet aangegeven hebt bij het openen van het nieuwe boekjaar.

De reeks aanpassen in Exact kan via Bedrijfsnaam > Stamgegevens > Financieel > Dagboeken. Open eerst het Verkoopboek en kijk bij Boekjaar, waar bij boekstuknummer de factuurnummers per jaar zijn weergegeven. Als je dit wilt wijzigingen hoef je enkel op het desbetreffende boekstuknummer te klikken.

Begin 2018 ontspannen, vol goede moed en nieuwe ideeën, mét een administratie die op orde is!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here