Home Blogs Blockchain in 2020: het jaar van de doorbraak?

Blockchain in 2020: het jaar van de doorbraak?

1119
DELEN
blockchain

Blockchain werd iets meer dan een decennium geleden geïntroduceerd als dé toekomstige manier van dataopslag. Maar de afgelopen jaren hebben leek de praktijk weerbarstig. Eigenlijk is het systeem zo anders en vernieuwend dat het veel tijd kost hierop gebaseerde nieuwe toepassingen te ontwikkelen. Daarnaast moet er ook bijvoorbeeld uitgebreid gekeken worden naar juridische implicaties, en is er tijd nodig voor acceptatie in de samenleving. Dit jaar staan er echter wel een aantal grote ontwikkelingen te wachten. Wordt 2020 dan eindelijk het jaar van de grote doorbraak van blockchain?

Bitcoin en altcoins

Blockchain is vooral bekend door crypto’s, met Bitcoin als de meest bekende. In 2017 kende deze digitale munt een recordkoers. Het jaar daarop volgde een recorddaling. 2019 leek een stabiel tussenjaar. De koersen herstelden maar echte groei bleef uit. Betaalmogelijkheden zijn er nog niet veel mee, Bitcoin en altcoins zin vooral een investering.

In mei 2020 staat er weer een Bitcoin block halving gepland. Doordat de voorraad Bitcoins die nog gemined kunnen worden steeds kleiner wordt, zorgt dit voor een gecontroleerde en voorspelbare inflatie. Na eerdere halvings schoot de koers aanzienlijk omhoog. Ben je van plan in 2020 Bitcoins te gaan kopen, dan wordt aangeraden dit nog voorafgaand aan de halving te doen. Je kunt bijvoorbeeld Bitcoin kopen op Cryptokopen.nl. Hier kun je ook terecht voor andere crypto.

Veelbelovende start-ups

Op het toppunt van de hype rond blockchain in 2017 en 2018 schoten er overal start-ups uit de grond. Er werden miljarden Euro’s geïnvesteerd in het vinden van de nieuwe Bitcoin. Na verloop van tijd bleek het bij 80 procent van deze start-ups om scams te gaan. Daarnaast vielen veel start-ups om door bijvoorbeeld een te kleine vraag naar het product, mismanagement of het onvermogen het beloofde product op te leveren. Intussen zijn de meeste korte-termijn-gelukszoekers en onrealistische avonturiers verdwenen. Daardoor komt er nu gelukkig ruimte voor serieuze start-ups met steeds meer bijzondere toepassingen en oplossingen. Een voorbeeld hiervan is Guts, die een vuist wil maken tegen woekerprijzen en fraude met tickets. Een ander voorbeeld is Wordproof, die content van websites ‘timestamped’ om misbruik tegen te gaan.

Nationale cryptomunten

Afgelopen jaar riep het IMF al de centrale banken op de mogelijkheden van eigen crypto’s te gaan onderzoeken. Bitcoin komt hiervoor niet in aanmerking, doordat het om een gedecentraliseerde munt gaat waarbij uitoefening van invloed op de rente onmogelijk is. Er wordt daarom vol spanning uitgekeken naar een andere – wel gecentraliseerde – digitale munt, Libra van Facebook.

Intussen hebben diverse landen zoals Venezuela, Tunesië, Singapore, Senegal en Ecuador een eigen digitale munt. Recent is aangekondigd dat China vol in gaat zetten op de blockchain, en er waarschijnlijk op korte termijn een digitale Yen zal zijn. Veel centrale banken hebben al aangegeven dat er in de toekomst hoogstwaarschijnlijk nationale crypto’s zullen zijn. Om te voorkomen dat er teveel macht weggehaald wordt bij deze centrale banken worden andere alternatieven zoals Libra met argusogen bekeken en zelfs al verboden zoals in Duitsland en Frankrijk.

Helaas is er geen glazen bol om in te zien of 2020 nu echt het jaar gaat worden van de grote doorbraak van de blockchaintechnologie. Feit is wel dat er genoeg ontwikkelingen gepland staan, die mondiaal wel eens grote impact zouden kunnen hebben.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here