Je wilt een nieuwe onderneming starten en hebt daarvoor startkapitaal nodig. Dit heb je niet zelf achter de hand, dus je wilt daarom een zakelijke lening afsluiten. Of je hebt al een lopende onderneming, en je wilt geld lenen om investeringen te kunnen maken om een volgende fase in te kunnen gaan met je bedrijf. Uiteraard zijn er voldoende aanbieders van zakelijke leningen om je hiermee verder te helpen. Zij stellen echter ook eisen aan de mensen waarmee zij in zee gaan. Daarbij wordt gekeken naar of jij nog andere lopende kredieten of betalingsverplichtingen hebt. Deze staan geregistreerd bij het Bureau Kredietregistratie (BKR). Zo’n BKR codering of registratie kan van invloed zijn op jouw zakelijke lening, maar hoeft het niet onmogelijk te maken.
Wanneer heb je een BKR codering?
Het is niets ongewoons om een BKR registratie te hebben. Als je een hypotheek hebt, staat dit geregistreerd bij het BKR. Heb je een auto gekocht met een betalingsregeling waarbij je niet meteen het hele bedrag afrekent? Dan wordt dit ook als een krediet geregistreerd. Zelfs een telefoonabonnement waarbij je een telefoon van 250 euro of meer afbetaalt staat geregistreerd. Een studieschuld wordt als een ander soort lening beschouwd door de overheid en wordt ook verstrekt vanuit een overheidsorganisatie (DUO), die daar geen informatie over deelt met het BKR. Om te weten hoe jij in de boeken staat, kun je jouw registratie bij het BKR opvragen.
Gewone BKR registratie
Je krijgt een gewone BKR codering wanneer je (af)betalingsverplichtingen hebt waar je netjes aan voldoet. Ook na het afbetalen van een krediet of het beëindigen van de betalingsverplichting blijft deze nog vijf jaar geregistreerd staan. In dat laatste geval is er geen negatieve invloed op je zakelijke lening, om dat je je een ‘nette’ klant hebt getoond bij andere kredietverstrekkers en geen lopende kredieten meer hebt. Heb je nog wel een lopende lening of betalingsverplichting, maar betaal je deze netjes af, dan zal je in ieder geval niet meteen een nieuw krediet geweigerd worden. Wel kan het zo zijn dat je minder kan lenen omdat je nog andere betalingsverplichtingen hebt waar je tegelijkertijd ook aan moet voldoen. Er blijft dan minder over om een nieuwe lening mee af te lossen.
Negatieve BKR registratie
Maar wat nu als je wél een noemenswaardige betalingsachterstand hebt of gehad hebt? We hebben het daarbij niet over het missen van één betalingstermijn. Heb je ergens een grotere achterstand opgelopen, dan heb je als het goed is aanmaningen gekregen en vervolgens mogelijk het bericht dat je een negatieve codering kreeg bij het BKR. In dit geval sta je te boek als wanbetaler, en dat is een grond voor een kredietverstrekker om te weigeren jou een lening te verstrekken.
Geld lenen met negatieve BKR registratie
Niet elke negatieve BKR registratie is even terecht, zeker niet als het uiteindelijk weer rechtgetrokken is. Dat biedt perspectief om iets te doen aan een negatieve BKR registratie. Je kunt zelf bezwaar aantekenen bij de kredietverstrekker in kwestie, maar het is niet eenvoudig om zelf je zaak op een degelijke manier te bepleiten. Je kunt dit ook overlaten aan een bedrijf wat hierin gespecialiseerd is. Zij kunnen een BKR toetsing doen om te kijken wat jouw registratie is en vervolgens gronden voor bezwaar gaan zoeken. Met een goede onderbouwing kunnen zij de kredietverstrekker dwingen tot een nieuwe belangenoverweging. Dit kan ertoe leiden dat de kredietverstrekker jouw BKR codering aanpast of verwijdert, waardoor de weg alsnog vrij wordt om een zakelijk lening af te sluiten.
Natuurlijk persoon of bedrijf
Het maakt wel een verschil in welke hoedanigheid je de zakelijke lening aanvraagt. Vraag je deze aan als natuurlijk persoon, dus op jouw eigen naam, dat geldt al het bovenstaande. Jij wordt persoonlijk gescreend, want de lening zou aan jou verstrekt moeten worden. Dit is de situatie wanneer het gaan om een eenmanszaak, een vennootschap onder firma (VOF) waarvan in ieder geval één van de vennoten een natuurlijk persoon is, een commanditaire vennootschap waarvan in ieder geval één van de vennoten een natuurlijk persoon is of een maatschap waarvan in ieder geval één van de vennoten een natuurlijk persoon is. In andere gevallen wordt er niet naar jouw persoonlijke BKR codering gekeken.