Home Financieel Biedt de Post Brexit handels deal kansen of ongemak?

Biedt de Post Brexit handels deal kansen of ongemak?

887
DELEN
Biedt de Post Brexit handels deal kansen of ongemak

Het Verenigd Koninkrijk is meer dan alleen ons Noordelijk buurland; we doen ook veel zaken samen. Als onderdeel van de huidige handelsovereenkomst tussen het Verenigd Koninkrijk en de EU is het Verenigd Koninkrijk de derde grootste Nederlandse exportmarkt, na Duitsland en België. De belangrijkste export naar het Verenigd koninkrijk zijn onder meer olie en gas, maar ook fruit en groenten, vlees, bloemen, planten en farmaceutische producten.

Maar nu het Verenigd Koninkrijk de EU verlaat, is het onderwerp van de handel tussen de twee landen reden tot bezorgdheid. Het Nederlands Bureau voor Economische Beleidsanalyse schat dat Brexit de Nederlandse economie zou kunnen beïnvloeden met verliezen tot 1,2% van het BBP in 2030, wat neerkomt op een bedrag van 10 miljard Euro.

Blijf dit Vestle-nieuwsartikel lezen om meer te weten te komen over de potentiële handelsovereenkomst tussen het Verenigd Koninkrijk en de EU, en over de maatregelen die landen zoals Nederland nemen om een nieuw aanbod van kansen te garanderen.

Afspraak of geen afspraak

De Britse premier Boris Johnson heeft geen tijd verspild aan het begin van de handelsbesprekingen, en zegt zelfs dat er binnen een jaar een akkoord kan worden bereikt, een periode die valt binnen de 11 maanden durende overgangsperiode van het Verenigd Koninkrijk buiten de EU. Recente opmerkingen van Johnson kunnen er echter op wijzen dat het geen tijd is om ons zorgen te maken over de vraag of er überhaupt een handelsovereenkomst tussen het Verenigd Koninkrijk en de EU kan worden gesloten. In een toespraak over het “ontketenen van het potentieel van Groot-Brittannië” riep Johnson op tot een vrijhandelsovereenkomst met de EU naar Canadees model, waarbij hij zelfs suggereerde dat het Verenigd Koninkrijk terug zou keren naar de voorwaarden van de Wereldhandelsorganisatie als de EU niet zou meewerken. “De keuze is nadrukkelijk niet “deal of no deal”. De vraag is of wij akkoord gaan met een handelsrelatie met de EU die vergelijkbaar is met die van Canada – of meer met die van Australië”, aldus Johnson. Hij zei verder dat het Verenigd Koninkrijk ronduit weigerde te buigen voor de regels van de EU, wat Michel Barnier, hoofd van de Task Force voor de betrekkingen met het Verenigd Koninkrijk van de Europese Commissie, ertoe aanzette te reageren door de handelsovereenkomst van Johnson “ambitieus” te noemen, en te zeggen dat er een “gelijk speelveld” nodig was.

Hier is een korte uitleg: de handelsovereenkomst tussen de EU en Canada, die de Comprehensive Economic and Trade Agreement of kortweg Ceta wordt genoemd, is in 2017 van kracht geworden en houdt in wezen in dat de invoertarieven op alles, behalve op ”gevoelige” producten zoals vlees, gevogelte en eieren, worden vastgesteld. Ceta heeft echter geen invloed op de handel in diensten of financiële/bancaire diensten en schaft ook de grens- en btw-controles niet volledig af.

Wat is hier het echte probleem?

Laten we het van beide kanten bekijken. Noch het Verenigd Koninkrijk, noch de EU wil tarieven betalen en zich aan de quota houden, over dit deel van de overeenkomst zijn ze het samen eens. Maar als het gaat om de EU-verordeningen, dan wordt het wel lastig. Als het Verenigd Koninkrijk besluit zich niet aan iets te houden, bijvoorbeeld hoe een fles wijn wordt geëtiketteerd, kan dat ertoe leiden dat het Verenigd Koninkrijk elders, bijvoorbeeld met de VS, een betere handelsovereenkomst gaat zoeken. En aangezien de EU al zo lang handel drijft met het Verenigd Koninkrijk, willen ze zo’n waardevol concurrentievoordeel niet verliezen. Er is ook de kwestie van de tijd: beide partijen zouden de overeenkomst vóór 31 december 2020 moeten afronden, en binnen de EU betekent dit dat alle 27 lidstaten moeten instemmen met de voorwaarden van de overeenkomst.

Wat is het ongunstigste scenario?

Wat is het ongunstigste scenario

Gelukkig is het niet zo dat de handel tussen het Verenigd Koninkrijk en de EU plotseling zou stoppen als er niet op tijd een overeenkomst wordt gesloten. Het Verenigd Koninkrijk zal gedwongen worden om met de EU handel te drijven volgens de regels van de Wereldhandelsorganisatie, wat zou betekenen dat er tarieven worden toegepast op de meeste goederen die naar de EU worden geëxporteerd, waardoor hun prijzen stijgen en ze moeilijker te verkopen zijn op de markt van de EU. Het zou ook betekenen dat goederen aan de grenzen zouden moeten worden gecontroleerd, wat zou leiden tot massale stapelingen in de grote havens. Met andere woorden, in logistieke zin zou het in ieder geval niet mooi zijn.

En laten we eerlijk zijn, het Verenigd Koninkrijk is niet slecht in het maken van handelsovereenkomsten. In de Brexit mode, werd toestemming  gegeven aan het Verenigd Koninkrijk om meer dan 20 handelsovereenkomsten te dupliceren waar het onderdeel van uitmaakte. Als onderdeel van de EU, dat ongeveer 50 landen en gebieden bestrijkt en ongeveer 1.3 biljoen pond bedraagt, en meer dan 8% van de totale handel van het Verenigd Koninkrijk vertegenwoordigt.

Wat doen de EU-landen om zich voor te bereiden?

Terwijl de zaken dus rommelig kunnen worden, nemen sommige EU-landen voorlopige maatregelen. Hier in Nederland zien veel bedrijven bij een Brexit meer mogelijkheden voor Nederlandse bedrijven, omdat Britse bedrijven in bepaalde sectoren binnenkort minder concurrerend zullen zijn in de EU-handel, waardoor Nederlandse bedrijven de overhand krijgen bij het vinden van nieuwe markten voor hun producten.

Begin 2019 meldde de Nederlandse regering dat zij sinds 2018, 42 bedrijven naar Nederland heeft helpen verhuizen als gevolg van de Brexit – een lijst waarin ook de Japanse investeringsbank Norinchukin en mediabedrijf TVT zijn opgenomen, waardoor 1.923 banen zijn gecreëerd en ongeveer €291 Miljoen aan investeringen is gedaan.  In deze cijfers is ook het Europees Geneesmiddelenbureau opgenomen, dat van Londen naar Amsterdam is verhuisd.

De Nederlandse Minister van Economische Zaken en Klimaatbeleid, Eric Wiebes, zei over de verhuizing: “Door de toenemende internationale onzekerheid rond de Brexit en het veranderende wereldhandelsbeleid wordt het belang van een goed Nederlands ondernemingsklimaat voor ons allen steeds groter.

Het komt neer op

Sinds het in 2016 de krantenkoppen begon te domineren, heeft de Brexit gespeculeerd over zaken als vrij verkeer, handel en de economische impact voor EU-burgers en mensen over de hele wereld.  Hoewel het nu volledig van kracht is, is  het nog steeds onduidelijk hoe Brexit de EU als geheel en de overige lidstaten zal beïnvloeden. Een manier om de economie in de gaten te houden is via de AEX, de top beursindex van het land, waarvan de prestaties kunnen helpen om geïnformeerde handelaren inzicht te geven in het huidige politieke klimaat. Bij Vestle kunt u beleggen in Nederland 25 (die de prestaties van de AEX-index volgt) en honderden andere CFD-instrumenten. Dit stelt u in staat om te handelen op koersbewegingen, zowel opwaarts als neerwaarts, zonder dat u de onderliggende waarde bezit, waarbij u long of short gaat, afhankelijk van hoe u denkt dat de koersen zullen reageren. Met de Vestle online trading app voor Google en iOS kunt u op de hoogte blijven van de laatste koersen van de door u gekozen instrumenten en deals openen en sluiten wanneer u kansen ziet. Doe vandaag nog mee en krijg een gratis educatief pakket en een 1-op-1 training met een coach.

Disclaimer

Vestle (voorheen handelend onder de naam iFOREX) is een handelsnaam van iCFD Limited, die door de Cyprus Securities Exchange Commission (CySEC) is gelicentieerd en gereguleerd onder vergunningnummer 143/11. Het materiaal in dit document zijn gecreëerd in samenwerking met Vestle en mag op geen enkele wijze worden uitgelegd, expliciet noch impliciet, direct noch indirect, als beleggingsadvies of als aanbeveling of suggestie voor een beleggingsstrategie met betrekking tot een financieel instrument, op welke manier dan ook. CFD’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico met zich mee van snel oplopende verliezen. 78.8 % van de retailbeleggers lijdt verlies op de handel in CFD’s met deze aanbieder. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe CFD’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren. De in dit document vermelde resultaten uit het verleden of gesimuleerde resultaten uit het verleden vormen geen betrouwbare indicator voor toekomstige resultaten. Volledige disclaimer: https://www.vestle.nl/legal/analysis-disclaimer.html

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here