Home Blogs Betere leiding zorgt voor minder ziekteverzuim

Betere leiding zorgt voor minder ziekteverzuim

1402
DELEN

Het ziekteverzuim loopt in sommige bedrijven flink op. Het komt voor dat het ziekteverzuim in heel het bedrijf aan de hoge kant is, maar het gebeurt ook dat de medewerkers van een bepaalde afdeling vaker ziek zijn dan gemiddeld. Dit kan aan de leidinggevende liggen. Veel mensen zijn zich er niet van bewust dat er vaak een verband te vinden is tussen ziekteverzuim en leidinggeven. Vaak kan het ziekteverzuim worden teruggedrongen wanneer het leidinggeven wordt aangepast.

Het belang van sturing voor medewerkers

Job crafting gaat een steeds belangrijkere rol spelen binnen ondernemingen. Dit is ook helemaal prima, want door de medewerkers meer vrijheid te geven in de uitvoering van hun taken stijgt de werktevredenheid. Met het toenemen van de werktevredenheid neemt het ziekteverzuim af. Het is alleen wel belangrijk dat er wel sturing blijft. Er moeten grenzen zijn aan de zelfsturing. Medewerkers hebben wel iemand nodig die leiding geeft waar het nodig is en waar zij bij terecht kunnen als er problemen zijn. Een te grote mate van vrijheid in combinatie met een gebrek aan leiding zorgt juist voor een toename van het ziekteverzuim.

Op de juiste manier leidinggeven

Leidinggeven is totaal iets anders dan de spreekwoordelijke lakens uitdelen. Het is meer dan alleen maar taken opleggen en mensen op de vingers tikken wanneer er iets niet in orde is. Bedrijven waarin de leidinggevenden zich gedragen als dictators hebben last van een hoger ziekteverzuim. Bedrijven waarin de leidinggevenden zich gedragen als ‘one of the guys’ hebben te maken met een bijzonder laag ziekteverzuim. Dit geeft aan dat het belangrijk is dat de leidinggevende communiceert op een gelijk niveau. Deze moet aanmoedigen, motiveren en inspireren.

Complimenten brengen het ziekteverzuim omlaag

Leidinggevenden die veel complimentjes uitdelen aan het team waar zij leiding aan geven zien duidelijk dat de medewerkers veel minder vaak ziek zijn. Het ziekteverzuim kan dan ook gemakkelijk worden verlaagd door de werksfeer naar een hoger niveau te tillen. Het uitdelen van complimenten kan hierbij helpen. Hoe positiever de sfeer op een afdeling of in het hele bedrijf is, hoe lager het ziekteverzuim.

Het ziekteverzuim verlagen met 4%

Als een leidinggevende zijn of haar werk goed uitvoert, dan kan dit zorgen voor een afname van het ziekteverzuim met maar liefst 4%. De leidinggevende moet zich opstellen als iemand die sturing geeft, maar ook als vertrouwenspersoon. Mensen die thuis in een moeilijke situatie zitten melden zich ziek als zij er even niet meer uitkomen en er op het werk geen begrip is. Als er voor deze mensen een leidinggevende is die een luisterend oor kan bieden aan het begin van de dag en die begrip heeft voor de wellicht wat verminderde concentratie voor het werk, dan melden deze werknemers zich niet ziek en functioneren zij gewoon goed op het werk. Dit is het verschil dat goed leidinggeven kan maken.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here