Een eigen bedrijf hebben is prachtig. Je bent eigen baas, hebt personeel dat voor je werkt en als je bedrijf goed loopt maak je winst. Of je nu een groot of klein pand bezit, er zijn wel bepaalde kosten die een eigen bedrijf met zich meebrengt.
Deze kosten laten zich bijvoorbeeld zien door het energieverbruik. Binnen jouw bedrijf moeten er een aantal processen aan de gang blijven welke veel energie gebruiken. Afhankelijk van de grootte van het bedrijf kunnen de vaste kosten bepaald worden. Maar hoeveel betaal je nu eigenlijk? Je huidige energieleverancier kan prima zijn en aan jou een voorbeeldige klant hebben, maar deze is misschien niet de goedkoopste.
Wanneer je al lang klant bent bij je huidige energieleverancier kun je als het ware vastgeroest zitten. Je bent tevreden en blijft zitten waar je zit. Dit is veilig, want je weet elke keer weer waar je aan toe bent. Maar stel nu dat er een energieleverancier is die hetzelfde aanbiedt als wat je hebt, maar dan tegen lagere tarieven. Dat is zeker mogelijk. Zo houd je van je winst nog wat over na betaling van je vaste zakelijke lasten. Niemand wil teveel betalen en het is altijd fijn om je zakelijke kosten te kunnen drukken. Nu moet je alleen die stap nog nemen en buiten de comfortzone treden. Als dat je lukt ben je al goed op weg.
Overstappen
Controleer altijd eerst je huidige energiecontract. Het zou namelijk vervelend zijn als je wilt overstappen maar dit nog niet mag omdat je nog aan je huidige contract vastzit. Bekijk dus altijd eerst je huidige contract of neem contact op met je huidige energieleverancier. Overstappen naar een andere energieleverancier kan altijd, ongeacht welk moment in het jaar. Stel dat je contract loopt van najaar tot najaar en je stapt over na de dure wintermaanden, dan loop je het risico op bijbetaling. Ook speelt het mee dat het slim is om eerst de jaarafrekening af te wachten. Zo heb je alle kosten netjes in een overzicht en deze jaarafrekening kan meteen worden meegenomen bij het vergelijken van de energie.
Kijk en vergelijk
Er zijn verschillende manieren om energie te vergelijken. Particulieren doen dit al eens in de zoveel tijd dus waarom zouden bedrijven dan achter blijven? Je kunt zelf allerlei websites van energieleveranciers afstruinen, zoekende naar de beste leverancier met de beste prijzen. Of je doet onderzoek naar andere bedrijven en hun energieleveranciers. Zo zijn er best wat opties, maar deze kosten waarschijnlijk meer tijd dan je lief is. Energie vergelijken hoeft niet ingewikkeld te zijn en ook niet zo tijdrovend als je zou denken. Op internet zijn er namelijk de zogenaamde energievergelijkers te vinden. Je hoeft eigenlijk alleen maar “energie vergelijken” in te typen bij een zoekmachine en er verschijnen allerlei websites die met energie en energie vergelijken te maken hebben. Het is echt heel eenvoudig. Wanneer je zakelijk energie gaat vergelijken door middel van een energievergelijker krijg je niet alleen de beste prijzen te zien maar ook aanbiedingen die voor jou aantrekkelijk kunnen zijn. Zo vind je straks de meest scherp geprijsde energieleverancier die wellicht ook nog iets voor je in de aanbieding heeft. Sommige energieleveranciers geven cadeaus weg op het moment dat je voor hen kiest. Dit is natuurlijk aanlokkelijk maar trap er niet te snel in. Door een energievergelijker te raadplegen kom je bij de gunstigste leverancier uit. Een energievergelijker is namelijk ook onafhankelijk. Dat wil zeggen dat deze geen enkel belang heeft bij het verlenen van voorrang aan een bepaalde energieleverancier. Alle energieleveranciers worden dus gelijk behandeld en puur beoordeeld op wat er daadwerkelijk aangeboden wordt.
Kies voor jouw bedrijf
Zodra je zakelijk energie gaat vergelijken zal je merken dat er zoveel energieleveranciers zijn dat je door de bomen het bos niet meer ziet. Velen hebben aanbiedingen, al dan niet met een cadeautje erbij. Laat je niet te snel verleiden tot de goedkoopste aanbieder of tot de leverancier met het mooiste welkomstgeschenk. De goedkoopste is lang niet altijd de beste, maar datzelfde geldt ook voor de duurste. Nu klinkt het toch wel ingewikkeld maar dat is het niet. Zo lang je voor ogen houdt wat jouw bedrijf nodig heeft zal je uiteindelijk de juiste keuze maken.