Home Blogs Besparen op de energiekosten van je bedrijfspand

Besparen op de energiekosten van je bedrijfspand

1080
DELEN

Iedere dag kom je tegenwoordig wel weer berichten tegen over duurzaamheid en energie. Bijvoorbeeld nieuws over energietarieven, alternatieve energiebronnen zoals biomassa en zonne-energie. Meestal heeft het betrekking op en is het gericht aan particuliere consumenten. En dat terwijl juist bedrijven grootverbruikers van energie zijn in Nederland.

Duurzame energie en energiebesparende maatregelen

En ook juist die bedrijven kunnen dus een steentje bijdragen aan een beter milieu. Met bijkomend voordeel dat je vaak ook nog eens bespaart op de energiekosten van je bedrijfspand. Hoe je dit voor elkaar kunt krijgen? Enerzijds door over te stappen op energie uit duurzame energiebronnen. Dit kan wel een investering vragen. Deze betaalt zich echter ook weer na verloop van tijd terug. Anderzijds door te investeren in energiebesparende maatregelen. Deze zijn ook vaak vrij snel terugverdiend. Ben jij ook een milieubewuste onderneming die een bijdrage wil leveren? En ook nog eens wil besparen? Hieronder geven we meer informatie over diverse mogelijkheden.

Zonnepanelen op je bedrijfspand

De meeste duurzame energie wordt momenteel nog uit biomassa en door wind opgewekt. Zonnepanelen worden echter steeds populairder en door lagere prijzen rendabeler. De Nederlandse overheid stimuleert het produceren van duurzame energie. Dit om aan de doelstellingen in het Klimaatakkoord te voldoen. Zo is ook nu in oktober 2018 weer een openstellingsronde voor bijvoorbeeld de SDE+ subsidie. Hier schreven we vorig jaar al eens over. Bedrijfspanden zijn overigens vaak ideale plaatsen voor zonnepanelen. Dit door de vrije ligging en platte daken met een grote oppervlakte. Doordat je zelf duurzame stroom opwekt hoef je veel minder elektra af te nemen van een energieleverancier.

Technische maatregelen om elektraverbruik te verminderen

In een bedrijfspand vormen grootverbruikers van elektra vaak verlichting, temperatuurregeling en machines en apparaten. Op verlichting kun je bijvoorbeeld besparen door de kiezen voor ledverlichting die gekoppeld is aan bewegingssensoren, solatubes en het plaatsen van zoveel mogelijk ramen voor daglichttoetreding. Dan de klimaatbeheersing. In kantoren zou airco veel minder nodig zijn door goede zonwering. In gekoelde magazijnen kunnen snellooppoorten en roldeuren juist voorkomen dat ruimtes snel te warm worden. Bij machines en apparatuur zoals heftrucks, computer, transportbanden of productiemachines tenslotte kan gezocht worden naar modellen met energiezuinige motoren, of die automatisch uitschakelen na een bepaalde tijd van inactiviteit.

Besparen op energiekosten door gedragsverandering

Bovengenoemde technische maatregelen vragen vaak kostbare investeringen. Iets dat echter zonder extra kosten ook kosten kan besparen is gedragsverandering van medewerkers. Weten zij bijvoorbeeld wel hoeveel energie machines verbruiken als ze aan blijven staan terwijl ze niet gebruikt worden? Of hoeveel elektra er verbruikt wordt door verlichting terwijl er niemand in een ruimte aanwezig is? En hoeveel het kost om een ruimte terug te koelen als buitendeuren te lang open hebben gestaan? Maak het inzichtelijk, en motiveer mensen hun gedrag te veranderen.

Ook interessant: In 7 stappen je bedrijf duurzamer maken.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here