Onder de noemer ‘legal tech’ is er een nieuw soort dienstverlening ontstaan als het gaat om zakelijke en juridische documenten voor ondernemers. Ben je al wat langer ondernemer dan herinner je je vast de tijdrovende klus met je adviesbureau om je algemene voorwaarden op te stellen. Inlezen, uitzoeken, personaliseren en daarna een dikke factuur. Uiteraard moet je voldoen aan alle wettelijke eisen en wil je problemen met afnemers of leveranciers voorkomen, maar dat kan ook anders dan met een flink bedrag op je factuur. Online is er veel voordeel te halen. Ik bedoel dan niet via ‘copypaste’ je eigen document in elkaar knutselen want daarmee loop je het risico dat je document geen stand houdt als je onverhoopt voor de rechter komt. Legal tech bedrijven maken het juist gemakkelijk om via vraaggestuurde tools en apps je documenten te personaliseren en ze zo op maat te maken voor jouw onderneming.
Hoe maak je een document online?
Legal tech bedrijven werken bijna allemaal met vraaggestuurde apps op hun website. Die apps hoef je niet te downloaden, ze werken gewoon op de site van de aanbieder. Er worden in de apps vragen gesteld die voor jouw bedrijf specifiek kunnen gelden. Achterliggende software combineert jouw antwoorden met de daarbij behorende wettelijke regels. Altijd geldende regels worden automatisch toegevoegd. Over dat laatste hoef je dus niet na te denken. Zo word je op een aangename manier door je document geleid en rolt er na de laatste vraag een maatwerk document uit.
Neem een arbeidscontract als voorbeeld
Stel, je wilt een parttime medewerker in dienst nemen op basis van een tijdelijk contract voor 6 maanden. Omdat er verschil is in wat kan, mag of moet bij korte contracten zoals jouw gewenste 6 maanden ten opzichte van 1 of 2-jarige contracten is zo’n app handig. Door het selecteren van de periode van 6 maanden komen de specifieke regels die er gelden naar voren, terwijl regels die alleen bij langer durende contracten gelden niet worden getoond. Ook het aantal uur per week, de werkdagen – en tijden en adresgegevens van je parttime medewerker kun je in de app invullen. Het resultaat is een persoonlijk contract dat je kunt downloaden en printen. Vaak kun je het document ook opslaan in een account. Fluitje van een cent, gewoon de vragen in de app volgen.
Maar er is meer online te halen. Denk aan:
- Privacyverklaring
- Cookieverklaring
- Verwerkersovereenkomst
- Samenwerkingsovereenkomst
- Aannemingsovereenkomst
Maar je vindt er ook minder voor de hand liggende documenten als:
- Ondernemingsplan (voor als je financiering wilt)
- Verbeterplan voor de prestaties van je werknemer
- Bruikleenovereenkomst bedrijfseigendom
Hoeveel kun je besparen?
De eerder genoemde adviesbureaus en overige specialisten hanteren een uurtarief terwijl je tegenwoordig alleen nog maar wat tijd online hoeft te besteden. Legal tech bedrijven berekenen uiteenlopende bedragen voor losse documenten. Je kunt ook een abonnement nemen op online juridische diensten. Ook daarin is er prijsverschil, maar voor € 39,90 per maand vind je al een lidmaatschap op juridische diensten en kun je onbeperkt rechtsgeldige documenten opstellen. Vaak is er ook een sectie met documenten voor particulieren, waarmee je meteen privé je zaken goed kunt regelen. Denk dan aan een volmacht of een levenstestament.
Voordelig geregeld in je zakelijke abonnement. Wil je nog meer besparen? In het kader van “een tevreden klant komt terug”, biedt Rocket Lawyer een gratis proeflidmaatschap.
Mijn tip: voordat je een adviesvraag bij je administratiekantoor of accountant neerlegt en hun uurtarief betaalt, is het goed om zelf online te kijken of het anders kan.
Lees meer over de ontwikkeling van legal tech op Advocatie, de grootste nieuwssite voor de advocatuur.