Home Duurzaam Ben jij verplicht een energielabel aan te vragen?

Ben jij verplicht een energielabel aan te vragen?

1147
DELEN
Ben jij verplicht een energielabel aan te vragen

Het kan soms lastig zijn om in te schatten of jij verplicht bent om een energielabel voor je gebouw aan te vragen. Daarom hebben wij alle regels voor jou samengevat en op een rijtje gezet.

Energielabel C voor 2023

Wanneer je een kantoor hebt dat groter is dan 100 vierkante meter ben je vanaf 2023 energielabel C plichtig. Dit houdt in dat je voor 2023 een adviseur langs moet laten komen om je hele gebouw te onderzoeken.

Er zijn wel een paar uitzonderingen op deze regel. Als je kantoor kleiner is dan 100 vierkante meter hoef je dus geen energielabel aan te vragen. Als het gebouw ook gebruikt wordt als woonruimte en de oppervlakte van het kantoor minder dan 50% van het pand beslaat is energielabel C niet verplicht voor 2023.

Verkopen, verhuren of opleveren?

Ga je je bedrijfspand binnenkort verkopen, verhuren of opleveren? Ook dan ben in de meeste gevallen verplicht om een energielabel te hebben.

Met deze quiz ontdek je makkelijk of een energielabel verplicht is voor jouw bedrijf.

Er zijn al meerdere boetes uitgeschreven door de Inspectie Leefomgeving en Transport. Ze controleren erg streng of er een energielabel is wanneer dit verplicht is. Het is dus belangrijk om dit goed te regelen.

Kantoor aan huis

Wanneer je een kantoor aan huis hebt ben je vaak niet verplicht om energielabel C te hebben voor 2023. Je moet echter wel rekening houden met een paar punten, je kantoor mag niet groter dan 100 vierkante meter zijn en het kantoor mag niet meer dan 50% van de oppervlakte van het pand innemen.

Dit neemt niet weg dat een energielabel voor je huis alsnog verplicht kan zijn. Bij verkoop, verhuur of oplevering is een energielabel voor je woning verplicht.

Energielabel voor utiliteitsbouw

Een energielabel is bij verhuur, verkoop of oplevering verplicht voor bijna alle utiliteitsbouw. Denk hierbij aan:

  • Winkels
  • Kantoren
  • Horeca
  • Sportcomplexen
  • Schoolgebouwen
  • Ziekenhuizen
  • Fabrieken
  • Alle bouwwerken zonder woonbestemming

Wanneer je gebouw alleen dient voor opslag ben je niet verplicht een energielabel te hebben bij de verkoop, oplevering of verhuur.

Bepaling van het energielabel

Maar wat gaat deze inspecteur dan precies doen en waar gaat hij of zij op letten?

De adviseur zal het pand onderzoeken op basis van door de overheid opgestelde regels. Deze regels noemen we de BRL 9500-03 normen. De adviseur weet precies hoe deze normen in elkaar steken en waar hij op moet letten bij de inspectie. De adviseur voert vervolgens zijn bevindingen in een speciaal rekenprogramma en genereert hiermee een energielabel. Dit energielabel kan vervolgens ingediend worden in de centrale database van de overheid.

Het is belangrijk dat je een onafhankelijke adviseur kiest. Zo ben je ervan verzekerd dat er geen commerciële intenties zijn bij het onderzoek naar het energieverbruik van je woning. Zo ontvang je altijd een eerlijk en oprecht advies. Een partij met onafhankelijke adviseurs is bijvoorbeeld Energie Inspectie.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here