Home Financieel Beleggen in vastgoed

Beleggen in vastgoed

1341
DELEN
Beleggen in vastgoed

Er zijn verschillende mogelijkheden om te beleggen. Een daarvan is beleggen in vastgoed en daarin beleggen kan op verschillende manieren. De voornaamste redenen om te beleggen in vastgoed gelden het relatief hoge dividendrendement, de beperkte correlatie met de aandelenmarkt en het feit dat vastgoed een fysieke asset (dus tastbaar) is. In dit artikel worden een aantal mogelijkheden naast elkaar gezet.

De mogelijkheden op een rij

De eerste, en meest voor de hand liggende manier van beleggen, is het eigen huis. Veel mensen zien dit niet direct als een belegging maar meer als een spaarpot ‘voor later’. Nauw verwant met het eigen huis is ‘het tweede huis’. Dit kan gebruikt worden als vakantiehuis, maar de reden om het te kopen kan ook het opstrijken van de ‘(maandelijkse) huurpenningen zijn. Ditzelfde geldt voor het kopen van een bedrijfspand dat verhuurd kan worden.

Op de beurs zijn diverse mogelijkheden om te beleggen in vastgoed. Dit kan o.a. door het kopen van aandelen van een bedrijf dat zich (alleen maar) bezighoudt met vastgoed. Denk hierbij aan UniBail-Rodamco of Eurocommercial Properties. Ook kunt u op de beurs een mandje van verschillende vastgoedfondsen kopen in de vorm van een beleggingsfonds of ETF.

Het eigen huis

Voor veel mensen is dit de plek waar ze wonen en het bezit van het huis wordt niet direct gezien als belegging. Toch is het dat wel degelijk. De kans is namelijk groot dat het huisbezit een groot deel van het vermogen is. Het is wel zaak om tijdig na te denken hoe om te gaan met dit bezit. Blijven wonen tot aan overlijden? Of gaat het mettertijd verkocht worden om vervolgens ‘kleiner’ te gaan wonen? Maak verder ook rationele keuzes als het gaat om (grote) investeringen in het huis. Is het wel slim om een serre voor € 65.000 aan te bouwen als dit bij de verkoop nooit terugverdiend gaat worden? Daarbij is het ook verstandig om ervoor te zorgen dat de kosten voor het wonen laag zijn. Een investering in isolatie en zonnepanelen kan, naar mijn mening, ook een mooi rendement opleveren.

Het “verhuurhuis”

Huis verhuren

Dit klinkt als een aantrekkelijk alternatief. Er is geld beschikbaar en sparen levert deze dagen weinig op. Een huis kopen en verhuren lijkt een passende oplossing. Dat kan, maar er zijn wel een aantal zaken om rekening mee te houden. Denk hierbij aan aanschaf, verbouwingen, financieringen en het vinden van geschikte huurders.

Beursgenoteerd vastgoed

Een andere manier om te beleggen in vastgoed is door middel van een bedrijf dat zich heeft gespecialiseerd in vastgoed. Grofweg zijn daarin vier categorieën te onderscheiden.

 1. Winkels
 2. Kantoren
 3. Woningen
 4. Distributiecentra

Met deze indeling is ongeveer 90% van de vastgoedmarkt afgedekt. Een aantal zaken/vragen om bij de selectie van beursgenoteerd vastgoed rekening mee te houden zijn:

 • In welk gedeelte van de vastgoedmarkt opereren ze en past dit binnen de toekomstvisie;
 • Hoe is de schuld in verhouding tot de bezittingen;
 • Hoe zijn ze gefinancierd;
 • Hoe is het dividend (en de ontwikkeling daarvan);
 • In hoeverre zal dit vastgoedbedrijf last gaan krijgen van ‘het Amazon-effect’ (minder fysieke winkels en veel meer online bestellingen);
 • De expertise van het management;
 • Wordt er een premie boven (of onder) de Net Asset Value (NAV) door de markt betaalt en waarom?

Dit betekent dat bij de selectie van een individueel vastgoedaandeel toch nog wel het nodige huiswerk komt kijken.

Beleggingsfondsen

Er kan ook belegd worden in mandjes vastgoedfondsen. Dit kan in de vorm van een ETF zijn, of een beleggingsfonds. Als klant bij BinckBank kan er met behulp van de unieke Fondsvergelijker eenvoudig een selectie maken waarbij alle beschikbare vastgoedfondsen tevoorschijn komen. De waarde van de belegging kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst.

Beleggen in vastgoed kent vele vormen. In bovenstaand artikel zijn een aantal mogelijkheden beschreven. Voor de meeste beleggers zal een beursgenoteerd vastgoedfonds of een beleggingsfonds/ETF een passende invulling zijn. Denk er daarbij wel om in welke categorie vastgoed u belegt. Gelooft u in winkelvastgoed of juist niet? Het antwoord op deze vraag zal bepalend zijn welke vastgoedbelegging u kiest. Heeft u interesse in het beleggen in een beleggingsfonds of ETF gericht op vastgoed? Dat kan eenvoudig met Binck Fundcoach.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here