Home Blogs Bedrijfsovername: de belangrijkste overname tips

Bedrijfsovername: de belangrijkste overname tips

900
DELEN
Goede bedrijfsovername tips

Een bedrijf overnemen kan bijzonder interessant zijn. Door een bedrijfsovername kan jouw bedrijf namelijk flink groeien. Denk echter niet dat je zo’n overname van de ene op de andere dag geregeld hebt. Nee, want er komt namelijk ontzettend veel kijken bij een bedrijfsovername. Overweeg je een bedrijf over te nemen? Dan wil je alles zo goed mogelijk aanpakken. Indien je nog nooit eerder een bedrijf hebt overgenomen, kun je vast en zeker nog wel een aantal tips gebruiken. Wat dat betreft ben je hier aan het juiste adres. Wij zetten hieronder namelijk de belangrijkste overname tips op een rijtje.

1. Regel een financiering

Om een bedrijf over te nemen, moet je vaak diep in de buidel tasten. Sommige bedrijven beschikken over veel eigen vermogen, waardoor zij een overname uit eigen zak kunnen betalen. Dit is echter lang niet altijd het geval. Heb jij ook niet genoeg geld in kas om een bedrijf over te nemen? Dan kun je een overname financieren met behulp van een zakelijke lening. Voor het afsluiten van zo’n lening kun je tegenwoordig terecht bij verschillende partijen. Zo kun je een lening afsluiten bij een bank, maar je kunt ook bij een online kredietvestrekker terecht. Het grote voordeel hiervan is dat je alles vaak sneller geregeld hebt, waardoor een overname eerder in kannen en kruiken is.

2. Zorg voor de benodigde papieren

Ga je een financiering aanvragen om een bedrijfsovername te financieren? Zorg er dan voor dat je over de juiste papieren beschikt. Wanneer je hier al voor het aanvragen van de financiering over beschikt, voorkom je dat de bedrijfsovername vertraging oploopt. Over welke papieren je allemaal moet beschikken? In ieder geval de jaarcijfers en een overzicht van bij- en afschrijvingen van een zakelijke rekening. Op basis van deze gegevens bepaalt een kredietverstrekker namelijk hoeveel geld je kunt lenen. Het kan zijn dat je daarnaast ook nog een definitieve belastingaangifte en kengetallen (alleen voor bv’s) aan moet leveren. Zorg ervoor dat je dit allemaal in jouw bezit hebt voordat je een zakelijke financiering voor een bedrijfsovername aanvraagt.

3. Maak duidelijke afspraken

Een veelgemaakte fout bij een bedrijfsovername is dat er geen duidelijke afspraken worden gemaakt tussen de partijen die betrokken zijn bij de overname. Dit kan later voor problemen zorgen. Zo wil de voormalig eigenaar van het bedrijf dat je overneemt mogelijk ook nog wel inspraak houden na de overname. Wil je dit zelf niet? Maak dan duidelijke afspraken. Beperk je niet tot mondelinge afspraken, maar laat alles vastleggen op papier. Dit geldt ook voor de meest kleine dingen. Indien het op papier staat, kun je het naderhand namelijk altijd hard maken. Dit is niet het geval wanneer het een mondelinge afspraak betreft. In dat geval wordt het een welles-nietes spel en dat kan maar zo in jouw nadeel zijn.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here