Home ICT Bedrijfsautomatisering: zo doe je dat

Bedrijfsautomatisering: zo doe je dat

2127
DELEN
bedrijfsautomatisering

Automatiseren is een term die vaak wordt gebruikt wanneer het gaat om verschillende processen binnen een onderneming. Een van de grootste automatiseringsmogelijkheden is het upgraden van de software en het op deze manier efficiënter te maken. Door deze upgrade hoeven een of meerdere handelingen niet meer uitgevoerd te worden; ze gaan namelijk automatisch.

Resultaten automatisering

Als resultaat van mogelijke software oplossingen kunnen medewerkers efficiënter te werk gaan en hoeven ze niet langer energie te steken in zaken die ook automatisch kunnen. Dit levert een verhoogde kwaliteit op en verlaagd de werkdruk. Het automatiseren van een horecabedrijf betekend bijvoorbeeld niet dat de mensen vervangen worden. Enkel de tijdrovende processen worden aangepast zodat de medewerkers meer tijd hebben om klantgerichte taken uit te voeren. Zo worden bijvoorbeeld handgeschreven bestellingen en rekeningen vervangen door de geautomatiseerde variant: een kassa systeem dat automatisch bestellingen doorstuurt en rekeningen prepareert. Uitbesteden loont!

Waarom automatiseren?

Simpelweg omdat automatiseren meer tijd vrij maakt voor andere taken. Automatiseren brengt een flinke verandering met zich mee. Bedrijfsprocessen worden zodanig aangepast dat specifieke taken komen te vervallen en andere taken wellicht vrijkomen. De dagelijkse handelingen van medewerkers zal nu overgenomen worden door een snel software platform. Zo zijn de bovengenoemde horeca medewerkers bijvoorbeeld minder tijd kwijt aan het schrijven en brengen van bestellingen en het handmatig optellen van rekeningen. Dit zorgt ervoor dat ze meer tijd tot hun beschikking hebben om de juiste service te verlenen.

Hoe pak je het aan?

Voordat je aan een automatiseringsproces begint is het belangrijk jezelf af te vragen wat je nu exact wilt automatiseren en vooral: waarom? Een duidelijke motivatie en besproken einddoelen bieden een drijfveer gedurende het automatiseringsproces. Neem verschillende zaken in overweging om een goede afbakening te kunnen maken; welke processen willen we automatiseren en wat gaat dit ons opleveren. Begin ook met het automatiseren van het originele plan en laat de randprocessen nog even achterwege. Start met het implementeren van het huidige systeem en kijk na een vastgestelde proefperiode of extra automatisering nog nodig is.

Op maat maken

Zijn er kleine aanpassingen nodig in het huidige systeem die beter aansluiten op de bedrijfsprocessen? Investeer hier dan in; anders werk je vanaf dag een met een inefficiënt systeem en dat is moeilijk af te leren. Processen op langere termijn herstellen kost meer tijd en inspanning dan het direct te doen. Pas niet het hele systeem aan op de processen. Een automatiseringssysteem biedt de mogelijkheid om opnieuw te kijken naar de werkwijze en deze ten goede aan te passen!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here